Află care sunt cele mai populare ZECE tradiții de toamnă în România

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Wellness
Sursă foto: freepik.com
Sursă foto: freepik.com

Iată că a venit toamna! Din moși strămoși, românii și-au creat un set de tradiții. 

Toamna în România este o perioadă plină de culoare, recoltă și tradiții bogate, înrădăcinate adânc în cultura și istoria țării. De-a lungul secolelor, moșii și strămoșii au țesut un tapet de obiceiuri care, chiar și astăzi, continuă să îmbogățească viața comunităților.

Târgurile de toamnă

Aceste evenimente rurale, care adună comunități întregi, marchează sfârșitul sezonului de vară și începutul toamnei. Agricultorii vin să-și vândă produsele, iar târgurile sunt pline de culoare, muzică și dansuri tradiționale.

Muma Pădurii în mitologia populară

Aceasta este o entitate a cărei prezență este mai intens simțită în timpul toamnei. Considerată un spirit emblematic al pădurii, Muma Pădurii era crezută ca protejând animalele și plantele, dar și a aduce ghinion acelora care nu respectau natura.

Nedeile

Aceste sărbători comunitare marchează perioadele de tranziție ale anului. În toamnă, oamenii se adunau pentru a sărbători recolta, pregătind mâncăruri tradiționale și dansând în horă până târziu în noapte.

Pregătirea pentru iarnă

Toamna, familiile se adunau pentru a pregăti conservele și murăturile. Fiecare familie avea rețetele sale, transmise din generație în generație.

Ziua Recoltei

Marcată de un festin comunal, această zi era o celebrare a muncii din sezonul agricol și a recoltei bogate. Produsele proaspete erau pregătite în mâncăruri tradiționale pentru a fi împărtășite cu comunitatea.

Împletitul covoarelor

Toamna, femeile se adunau în case pentru a împleti covoare cu modele tradiționale, o artă care se transmite și astăzi din generație în generație.

Balul bobocilor

Acest obicei, deși mai modern, a devenit o tradiție în rândul liceenilor. Marcat de dans și voie bună, balul simbolizează trecerea de la copilărie la adolescență.

Jocurile toamnei

Copiii se adunau în curțile caselor sau în piețele satelor pentru a se juca jocuri tradiționale precum "Țarca" sau "Fugareța", celebrând astfel venirea toamnei.

Mersul cu Plugușorul la sfârșitul toamnei

Deși este un obicei specific Anului Nou, pregătirile încep din toamnă. Tinerii construiesc și decorează Plugușorul și repetă versurile care vor fi rostite.

Colindatul vitelor

În unele regiuni, la sfârșitul toamnei, copiii mergeau de la casă la casă, colindând și binecuvântând animalele, în speranța unui an agricol prosper.

Aceste tradiții și obiceiuri, înrădăcinate în cultura românească, nu sunt doar o reflectare a trecutului, ci și o celebrare a comunității, a muncii, a culturii și a schimbării sezoanelor. Ele reprezintă legătura strânsă dintre om și natură, dintre trecut și prezent, și continuă să fie o sursă de inspirație și mândrie națională.

Vezi și Previziuni astrologice 4-10 septembrie. Cuvinte cheie pentru fiecare zodie/ascendent

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel