Ai grijă! Calitatea apei este schimbătoare. 12 boli pe care le poți face dacă bei apă de izvor

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Apa de izvor este din ce în ce mai căutată. Oamenii susțin că aceasta este naturală. Numai că specialiștii avertizează asupra riscurilor la care se expun cei care consumă apă de izvor. „Apa de izvor poate provoca epidemii hidrice, dacă este folosită din izvoarele neverificate. Noi, direcțiile de sănătate publică, putem interveni. La DSP se pot aduce probe microbiologice, chimice”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, Delia Băda, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara, citat de colegii de la DC Medical.

Calitatea apei, schimbătoare

Calitatea apei se poate modifica de la o zi la alta, în principal în urma precipitaţiilor, dar şi din cauza gunoaielor aruncate la întâmplare. Oamenii trebuie să ştie că se supun unor riscuri atunci când consumă apă care nu este sută la sută pură. Apa de izvor poate conține urme de arsenic, microbi care contribuie la toxiinfecții alimentare și alte complicații. De exemplu, o nouă epidemie de holeră a apărut la sfârșitul anului trecut, boala răspândindu-se prin apă. 

Susținătorii consumului de apă de izvor cred că apa naturală conține electroliți și minerale în cantități superioare, chiar și cei ai apei îmbuteliate. Potrivit studiilor, însă, nu există dovezi că apa de izvor are proprietăți miraculoase. În general, persoanele care aleg să consume apă de izvor fac acest lucru mai ales că o alegere personală, subiectivă, în care gustul lichidului pare mai ”natural” decât la robinet, arată Medical News Today.

Apa brută este apă nefiltrată, neprelucrată sau netratată, care este îmbuteliată direct dintr-un izvor natural. Oamenii de știință și oficialii guvernamentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la apa netratată.

Apa brută poate fi un exemplu în care "naturalul" nu este neapărat mai bun. De asemenea, poate fi adevărat că apa brută nu oferă beneficii distincte pentru sănătate, față de o dietă sănătoasă care include consumul de apă de la robinet sau apă îmbuteliată.

Riscuri

Furnizorii de apă adaugă substanțe chimice în apă potabilă care provine de la robinet sau sticle pentru a ucide orice bacterii și paraziți care pot apărea în mod natural în apă. Exemple în acest sens includ salmonella, E.Coli și Giardia.

Acești agenți patogeni pot provoca tulburări stomacale, diaree și vărsături.

Persoanele mai în vârstă și cele mai tinere sunt expuse în special riscului de a dezvolta boli legate de acești contaminanți, deoarece sistemul lor imunitar poate să nu fie suficient de puternic pentru a lupta împotriva agenților patogeni.

Deoarece este netratată, apa brută poate conține unii dintre acești agenți patogeni. 

Beneficiile potențiale ale apei de izvor

Susținătorii apei brute cred că sterilizarea și purificarea apei cu substanțe chimice distruge mineralele naturale și probioticele prezente în apă.

Ei cred că prin consumul de apă brută, o persoană poate trăi o viață mai sănătoasă cu o digestie îmbunătățită. Cei care pledează pentru utilizarea apei brute cred că aceasta conține mai mulți electroliți și minerale decât apa îmbuteliată, inclusiv:

- calciu

- cupru

- litiu

- magneziu

- potasiu

- siliciu

- sodiu

Cei care consumă apă de izvor susțin, de asemenea, că apa brută este "apă alcalină". Potrivit susținătorilor săi, apa alcalină acționează ca un antioxidant și reduce deteriorarea celulelor inflamatorii de la oxidare.

Cu toate acestea, potrivit Clinicii Cleveland, nu există studii actuale care să susțină beneficiile pentru sănătate ale apei alcaline în detrimentul apei tratate. Cu toate acestea, gustul este foarte personal și nu există studii disponibile pentru a demonstra dacă apa netratată are un gust mai bun sau mai rău decât apa tratată.

Indicatori sanitari ai surselor de apă

Apă potabilă nu trebuie să conţină organisme animale, vegetale şi particule vizibile cu ochiul liber. În apă potabilă nu se admite să existe nici un organism dăunător sănătăţii, (ouă, larvele de paraziţi), alte organisme biologice indicatoare de impurificare, organisme care prin înmulţire în masă modifică proprietăţile organoleptice sau chimice ale apei şi care pot produce degradări ale instalaţiilor.

Analizele biologice complete de laborator servesc, în mod eficient, la aprecierea poluării apei - evidenţierea relaţiilor ce există între apă şi organismele acvatice;

– unele pot să se dezvolte numai în ape practic curate

– altele, necesită ca substrat nutritiv substanţe organice.

Oxigenul - unele microorganisme necesită cantităţi mari, altele trăiesc în mediu anaerob. Adaptarea diferitelor organisme la anumite condiţii ecologice permite utilizarea lor ca indicatori sanitari ai surselor de apă

Caracteristica generală a patologiei infecţioase transmisă prin apă

Cantitatea mare de apă folosită în comun de populaţie oferă mari posibilităţi ca în condiţiile poluării acestora, apa să constituie un important factor de îmbolnăvire.

Bolile produse prin apă cuprind în general un mare număr de persoane, luând caracterul unor boli cu extindere în masă. În cadrul patologiei hidrice, un loc important îl ocupă patologia infecţioasă. Rolul apei în transmiterea bolilor infecţioase este cunoscut de multă lume, chiar înainte de descoperirea agenţilor infecţioşi ai diferitor boli.

Pentru apariţia unei boli hidrice sunt necesare 3 condiţii şi anume:

- existenţa unui eliminator de germeni (bolnav sau purtător);

- viabilitatea în apa a germenilor patogeni;

- un timp suficient pentru producerea bolii şi existenţa unei populaţii receptive.

Boli provocate de apă

Bolile infecţioase transmise prin apa pot îmbrăca sub aspectul numărului de cazuri de îmbolnăvire şi al modului de apariţie şi dezvoltare mai multe forme, arată Spring Well Water.

Salmoneloză

De obicei, oamenii se infectează cu salmonella după ingerarea alimentelor sau a apei potabile contaminate cu fecale. Atunci când animalele domestice sau sălbatice își lasă fecalele în sau în apropierea suprafețelor de apă, cum ar fi râuri, lacuri, iazuri, pâraie etc., virusul salmonellei poate intra apoi în puțuri private, rezervoare de apă sau orice alte surse de apă, în special după o inundație.

Cele mai frecvente simptome ale salmonelozei includ vărsături, febră, diaree, crampe abdominale, deshidratare (frecventă la sugari) și altele. Cu toate acestea, uneori indivizii pot fi infectați fără a prezenta semne.

Hepatita A

Hepatita A este o boală extrem de infecțioasă care afectează în primul rând ficatul. Puteți contracta boala prin consumul de apă care conține virusul hepatitei A (HAV) sau venind în contact strâns cu cineva care are infecția.

Spălarea și consumul alimentelor preparate cu apă contaminată vă pot expune, de asemenea, la boală. Persoanele care locuiesc în zone care au un management precar al salubrității și igienei sunt mai expuse riscului de a fi expuse la virus.

Unele simptome de hepatita A includ dureri abdominale, depresie, greață, oboseală, scădere în greutate, icter, febră, pierderea poftei de mâncare, mișcările intestinului de culoare argilă, și altele. Infecția dispare de obicei în câteva săptămâni, dar poate deveni severă și poate dura câteva luni.

continuarea bolilor pe care le puteți dezvolta de la apa de izvor- pe DC Medical.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel