Apelul ONU pentru Mai Multă Atentie Asupra Refugiaților Rohingya

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Sursă foto: freepik.com
Sursă foto: freepik.com

Într-un apel lansat marți, Agenția ONU pentru Refugiați îndeamnă comunitatea internațională să mențină atenția asupra situației dificile în care se află refugiații Rohingya. 

Agenția ONU pentru refugiați a cerut, marți, comunității internaționale să mențină atenția asupra soartei refugiaților Rohingya, în contextul unei crize de finanțare și a lipsei unei soluții pe termen lung pentru întoarcerea lor în siguranță în Myanmar.

Aproape un milion de musulmani Rohingya au fugit de represiunea condusă de armată în Myanmar, o țară cu majoritate budistă, în 2017, și trăiesc acum în tabere din Bangladesh, în ceea ce Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a descris drept "cea mai mare tabără de refugiați umanitari din lume".

ONU a reușit să asigure doar 42% din suma de 875,9 milioane de dolari necesară pentru refugiații Rohingya în acest an, ceea ce face dificilă asigurarea de sprijin pe termen scurt pentru populația de refugiați din tabere, a declarat Grandi într-un interviu pentru Reuters.

"Scăderea asistenței umanitare face mai dificilă, de exemplu, reînnoirea adăposturilor", a spus Grandi. "Trebuie să investiți bani tot timpul, iar acești bani sunt tot mai puțini, așa că condițiile încep acum să regreseze", a adăugat el.

Grandi s-a aflat la Bangkok marți pentru a găzdui o întâlnire cu oficiali de nivel înalt din regiune cu privire la problema Rohingya, în căutarea de promisiuni și sprijin din partea guvernelor și a sectorului privat înaintea Forumului Global al Refugiaților din decembrie.

Grandi a lăudat Bangladesh pentru munca "miraculoasă" de menținere a taberelor Rohingya, permitând educația copiilor Rohingya, și a declarat că Organizația Națiunilor Unite discută în prezent cu Bangladesh despre permisiunea ca refugiații să lucreze pentru a-și susține existența în tabere.

Îmbunătățirea situației umanitare din Myanmar, în special în ceea ce privește îmbunătățirea relațiilor dintre comunitățile budiste și musulmane și dezvoltarea economică, sunt esențiale pentru a asigura întoarcerea în siguranță a Rohingyei în țara lor, a spus Grandi.

Myanmar se află sub stăpânire militară din lovitura de stat din 2021, iar juntă a arătat puțină intenție de a-i primi înapoi pe Rohingya, care au fost priviți ani de zile ca străini în Myanmar, neavând cetățenie și fiind supuși abuzurilor.

Lovitura de stat din Myanmar a declanșat, de asemenea, conflicte cu o mișcare de rezistență și grupuri etnice armate în întreaga țară, ceea ce a dus la deplasarea a peste un milion de oameni, a anunțat ONU.

Un purtător de cuvânt al juntei din Myanmar nu a răspuns la apelurile Reuters pentru comentarii.

Înaltul comisar al UNHCR a declarat că țările vecine ale Myanmarului pot face mai mult pentru a pressa guvernul militar cu privire la preocupările umanitare.

"Ei sunt cei mai buni care pot transmite mesaje și asigura că preocupările umanitare sunt auzite", a spus el. "Oamenii suferă foarte mult în Myanmar, nu doar Rohingya, și merită un viitor mai bun."

Sursă: Reuters.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel