Arheolog în vacanţă la biserica evanghelică din Vermeş - provocare acceptată de 17 elevi

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Pe lângă elevi, vor fi implicați și doi profesori de la școala gimnazială din comuna Uriu: unul specializat în istorie, care deține și calitatea de arheolog, și unul dedicat predării limbii și literaturii române. 

Un număr de 17 elevi din judeţul Bistriţa-Năsăud au răspuns provocării lansate de Complexul Muzeal, de a-şi petrece vacanţa de toamnă la biserica evanghelică din localitatea Vermeş, în calitate de ajutoare de arheologi. Proiectul 'Fii arheolog în vacanţă' se va desfăşura, în perioada 30 octombrie - 3 noiembrie, în colaborare cu asociaţia Petrus Italus Trust - Alianţa pentru patrimoniul bistriţean şi Ambulanţa pentru Monumente Bistriţa-Năsăud şi este prezentat drept 'o oportunitate interesantă pentru cei pasionaţi de arheologie să se implice într-un proiect arheologic fascinant, desfăşurat la biserica evanghelică de la Vermeş, în care participanţii au ocazia de a învăţa mai multe despre trecutul istoric şi cultural al regiunii'. Coordonatorul proiectului, Angelica Moldovan, a precizat vineri, pentru AGERPRES, că o parte dintre elevii care s-au înscris sunt liceeni de peste 16 ani, care au fost alături de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi la alte cercetări arheologice, ca voluntari, iar ceilalţi sunt elevi de gimnaziu de la şcoala din satul Tureac, care vor veni însoţiţi de profesorul lor de istorie.

Pe lângă elevi, vor fi implicați și doi profesori de la școala gimnazială din comuna Uriu: unul specializat în istorie, care deține și calitatea de arheolog, și unul dedicat predării limbii și literaturii române. În cadrul acestei inițiative, se va lucra în strânsă colaborare cu arheologi profesioniști, care vor oferi elevilor o explicație detaliată a procesului de cercetare arheologică și a tehnicilor folosite în această domeniu.

Biserica evanghelică fortificată din Vermeș, în forma sa actuală, are caracteristici gotic-târzii, datând din secolul al XVI-lea. Cu toate acestea, în componența ei se regăsește și o parte a bisericii vechi, care datează din secolul al XIV-lea. La începutul anului trecut, acest monument istoric a suferit daune ca urmare a prăbușirii parțiale a acoperișului sub greutatea zăpezii. Aceasta a generat o campanie de strângere de fonduri pentru repararea și înlocuirea acoperișului, care a fost finalizată cu succes prin intervenția specialiștilor și voluntarilor de la Ambulanța pentru Monumente în toamna anului trecut.

Sursă: AGERPRES/(AS - autor: Tina Dumitrescu, editor: Karina Olteanu)

Citește și Fluiere vechi de 12.000 de ani, descoperite de arheologi în Israel

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel