Astăzi sărbătorim Sfântul Bartolomeu. Apostolul mărturisitor al credinței

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Sursă foto: freepik.com
Sursă foto: freepik.com

Află mai multe despre viața Sfântului Apostol Mărturisitor Bartolomeu

Astăzi, în multe colțuri ale lumii, creștinii îl omagiază pe Sfântul Apostol Bartolomeu, una dintre cele douăsprezece figuri apostolice care au avut onoarea și responsabilitatea de a răspândi învățăturile lui Isus Hristos. Bartolomeu, sau Nathanael, este sărbătorit pentru mărturia sa curajoasă față de credința creștină.

Originar din Cana Galileii, Bartolomeu a fost prezentat lui Iisus de către Filip. O întâlnire care a rămas faimoasă în învățăturile biblice este când Iisus îl vede pe Bartolomeu și spune: „Iată un adevărat israelit, în care nu este vicleșug”. Când Bartolomeu îl întreabă cum îl cunoaște, Iisus îi răspunde că l-a văzut înainte ca Filip să-l cheme, stând sub un smochin. Acest moment de recunoaștere a purității și sincerității lui Bartolomeu este un exemplu minunat al naturii sale depline de integritate.

După învierea și ascensiunea lui Iisus, Bartolomeu s-a dedicat răspândirii Evangheliei. Tradiția susține că a predicat în mai multe țări, inclusiv în India, unde a lăsat o copie a Evangheliei după Matei, și în Armenia, alături de Sfântul Iuda Tadeul. Aici, se spune că a avut un mare succes în convertirea oamenilor.

Din păcate, succesul său în Armenia nu a fost bine primit de regele locurilor, care l-a condamnat la moarte, cel mai probabil din frica de a nu fi înlocuit de către o putere religioasă. Sfântul Bartolomeu este adesea reprezentat în artă cu un cuțit, simbolizând modul în care a fost martirizat – prin jupuirea de viu. Această moarte dureroasă și jertfa sa sunt mărturii ale devotamentului său neclintit față de credință și misiunea sa de a răspândi adevărul cuvântului lui Dumnezeu.

Sărbătorirea Sfântului Bartolomeu este o ocazie de a ne aminti și de a reflecta la devotamentul absolut și la jertfele făcute de apostoli pentru a răspândi creștinismul. Este, de asemenea, un moment de recunoaștere a importanței persistenței și curajului în fața adversităților. Pe măsură ce ne aducem aminte astăzi de Sfântul Bartolomeu, să fim inspirați de devotamentul său și să ne amintim să ne trăim credința cu aceeași pasiune și sinceritate, precum apostolul mărturisitor al credinței.

Uite și o rugăciune asociată, Cântarea a 8-a, Irmos, Cuptorul cel cu foc oarecând..

Stih: Sfinte Apostole Bartolomeu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Înţelepţeşte ai învăţat Evanghelia Mântuitorului, cea mare şi mică, multă şi puţină şi ai însemnat mari şi preamărite lucruri cu cuvinte scurte tuturor, Sfinte Apostole Bartolomeu, de Dumnezeu înţelepţite.

Stih: Sfinte Apostole Bartolomeu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un râu din Sion ieşind, adunările Bisericii le adăpi, preafericite. Că din izvorul dumnezeieştii desfătări ai băut preaarătat, strigând: Preaînălţaţi toate făpturile pe Domnul.

Stih: Sfinte Apostole Bartolomeu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu dumnezeieştile daruri, cele prealuminate şi prea mari, lămurit, ca un Apostol, dumnezeieşte te-ai împodobit. Căci covârşeşte vrednicia cu harul, fericite, toată adunarea cea întru oameni văzută.

Vezi și Economiile la zborurile de legătură - merită să iei o rută mai lungă?.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel