Astenia de primăvară: care sunt simptomele și ce recomandă medicii?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Astenia de primăvară este o slăbire generală a organismului, ce se resimte ca o stare de oboseală accentuată.

Cum se manifestă astenia de primăvară și cum reușim să o tratăm?

A venit primăvara și odată cu ea începe și astenia, marcată de iritare, lipsa de forță, amețeli și stări depresive. 

Pentru orice indispoziție pe care o resimțim în lunile de primăvară dăm vina pe astenie, dar este un adevăr parțial, pentru că, într-adevăr, astenia este o "indispoziție" care are câteva caracteristici clare: probleme cu somnul, iritabilitate, o stare depresivă și manifestări somatice precum amețeli, lipsă de energie, tulburări ale ritmului cardiac și inapetență. 

"Organismul nostru are nevoie de adaptare și dacă trecem de la vreme rece la caldă atunci nu înseamnă că și noi suntem pregătiți să ieșim din hibernare. Dacă vremea ne ajută și tranziția e mai mare atunci nu simțim astenia. Însă dacă se schimbă brusc simțim această greutate de a ne adapta și atunci ptem observă că suntem cam depresivi", susține medicul psiholog Alina Iliescu. 

Psihologii recomandă o rețetă simplă, aceea de a profita de zilele însorită și a petrece cât mai mult timp la soare! Mai mult, acest lucru te va ajuta să îți reîncarci ”bateriile” cu serotonină, fapt care va duce la o stare de spirit mai bună.

Se cunoaște că astenia de primăvară afectează nu numai starea psihică, dar și pe cea fizică, aceasta ar fi și cea mai simplă explicație a stărilor de amețeală și de slăbiciune.

Astenia de primăvară este o tulburare care se produce în general la trecerea de la iarnă la primăvară și are legătură cu capacitatea organismului de a se adapta la toate aceste schimbări externe, notează DRMAX. De menționat că astenia nu este o boală, ci mai mult o condiție medicală care poate afecta, într-o măsură mai mică sau mai mare, activitatea de zi cu zi.

Specialiștii spun că ideal ar fi să ieșim cât mai mult din casă, pentru că lumina soarelui și aerul curat sunt un tratament eficient împotriva depresiei.

În plus, dacă nu suntem sportivi, activitatea fizică ușoară și moderată are și ea rolul ei, mai ales că ajută la creșterea nivelului de serotonină. Astfel, pas cu pas, simptomele supărătoare ale asteniei vor dispărea. 

Cu toate acestea, medicul susține că nu ar fi rău să cerem medicului de familie și recomandarea pentru o serie de analize uzuale, care ne-ar putea identifica și anumite carențe în organism, care ar putea justifica, la rândul lor, simptomele asteniei. 

Simptomele asteniei de primăvară

Oboseală musculară

Se manifestă prin dureri musculare care pot fi însoțite de scăderea tensiunii arteriale sau de modificări ale ritmului cardiac.

Oboseala intelectuală

Presupune dificultăți de concentrare, pierderea memoriei, amețeala, vedere tulbure, zgomote în urechi.

Alterarea percepției mediului înconjurător

Persoana afectată de astenie poate avea toleranță zero la zgomote sau lumină, poate auzi zgomote în urechi, iar vederea poate fi încețoșată.

Pierderea vitalității

Chiar dacă nu există simptome care ar putea conduce la un diagnostic de depresie, persoana care suferă de astenie își pierde inițiativa, cheful de viață, se autoizolează de ceilalți.

Vezi continuarea pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel