Atenţie la ce mâncaţi. Dieta occidentală, risc de infecţii şi inflamaţii

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Deşi la modă, dietele nu sunt întotdeauna sănătoase pentru organism. Astfel, specialiştii avertizează că dieta occidentală poate creşte riscul de infecţii, de inflamaţii şi de boli intestinale. 

Bogată în zahăr și grăsimi saturate și trans, această dietă afectează sistemul imunitar din intestin în moduri care ar putea crește riscul de infecție și boli inflamatorii intestinale.

Potrivit oamenilor de știință, boala inflamatorie intestinală este o problemă în primul rând în țările occidentale, dar devine din ce în ce mai frecventă la nivel global, pe măsură ce tot mai mulți oameni adoptă stilul de viață occidental. 

O persoană care are o dietă occidentală consumă pe de o parte prea multe grăsimi saturate (carne de porc și de vită, unt, smântână etc.) și carbohidrați nesănătoși (pâine albă, dulciuri și băuturi dulci din comerț etc.) și, pe de altă parte prea puține alimente sănătoase (legume, fructe, carne slabă, brânzeturi slabe, pâine integrală etc.) sau chiar deloc, scrie doc.ro

Studiu efectuat pe şoareci şi oameni 

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină a Universităţii Washington au efectuat un studiu la şoareci, dar şi oameni, şi au arătat că o dietă bogată în zahăr şi grăsimi dăunează celulelor Paneth, celule imunitare care ajută la ţinerea sub control a inflamaţiilor din intestine. Când acestea nu funcţionează corect, sistemul imunitar este excesiv de predispus la inflamare şi creşte, astfel, riscul de boli inflamatorii intestinale. 

Autorii studiului și-au propus să găsească motivul disfuncției celulare Paneth la oameni și au analizat în acest scop o bază de date care conținea informații demografice și clinice de la 400 de persoane, inclusiv o evaluare a celulelor Paneth pentru fiecare individ. 

Cercetătorii au descoperit că un indice de masă corporală (IMC) ridicat a fost asociat cu celule Paneth care păreau anormale și nesănătoase la microscop. Cu cât IMC-ul unei persoane era mai mare, cu atât celulele Paneth ale acelei persoane arătau mai rău. Ipoteza a rezistat atât la analiza adulților sănătoși, cât și a celor cu boală Crohn, mai scrie sursa citată.

Echipa de cercetare face în continuare investigații pentru a afla dacă grăsimile sau zahărul joacă rolul principal în afectarea celulelor Paneth. De asemenea, cercetătorii au început să studieze modalități de a restabili funcția normală a celulelor Paneth și de a îmbunătăți imunitatea intestinală, vizând acidul biliar și cele două molecule imunitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel