Bărbații și femeile reacționează diferit la infidelitate. Care sunt motivele și ce ne spun studiile?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Există studii și observații care ne spun că bărbații și femeile pot reacționa diferit la infidelitate din punct de vedere psihologic și emoțional.

Pot bărbații și femeile să reacționeze la fel la episoadele de infidelitate ale partenerului de viață? Se pare că nu.

Există diferențe în reacțiile emoționale

De exemplu, bărbații pot manifesta furie și frustrare mare în fața unei infidelități sexuale, deoarece cred că își pierd statutul sau controlul în fața unei astfel de situații.

In schimb, femeile pot experimenta o combinație de tristețe, furie și anxietate emoțională în fața unei infidelități emoționale, fiindcă este implicată o pierdere a legăturii și a încrederii.

Se pare că există și diferențe în reacții

Aparent, bărbații pot fi mai predispuși să întrerupă brusc relația sau să caute satisfacție prin infidelitate reciprocă, văzută ca o formă de răzbunare sau de recuperare a statutului.

Totodată, femeile s-ar putea angaja în discuții intense pentru a înțelege motivele și consecințele infidelității și ar putea lua în considerare opțiuni de a lucra la reconstruirea încrederii în relație.

Cum privesc ambele sexe infidelitatea? Și ce impact are ea asupra relației?

Bărbații pot interpreta infidelitatea ca o amenințare directă asupra propriei masculinități și a statutului lor în relație.

În ceea ce privește femeile, acestea pot simți că infidelitatea le subminează legătura emoțională și încrederea pe care o aveau în partener, iar asta are un impact puternic asupra relației lor de cuplu și a sentimentului de siguranță emoțională.

Desigur, fiecare om este unic, așa că oricine poate avea reacții diferite și unice în fața unei astfel de situații, fie că este femeie sau bărbat.

Psihologii și cercetătorii din domeniul relațiilor și comportamentului uman au efectuat numeroase studii pentru a înțelege modul în care bărbații și femeile reacționează la infidelitate. Avem câteva exemple și concluzii din cercetări!

Cercetări precum cele conduse de David Buss și colegii săi au investigat reacțiile sexelor în fața infidelității. Conform teoriilor evoluționiste, bărbații pot fi mai afectați de infidelitatea sexuală pentru a evita investiții de resurse într-un copil care nu le aparține genetic, în timp ce femeile ar putea fi mai afectate de infidelitatea emoțională pentru a menține sprijinul resurselor necesare pentru ele și copiii lor.

Studiile de psihologie socială, cum ar fi cele conduse de Martie Haselton și David Buss, au arătat că bărbații tind să aibă reacții mai intense de gelozie la infidelitate sexuală, în timp ce femeile au tendința de a experimenta o gelozie mai mare la infidelitatea emoțională.

Mai mult, cercetările internaționale au arătat diferențe semnificative în percepția infidelității în funcție de cultură și context social. De exemplu, în societățile în care infidelitatea este mai sever condamnată, reacțiile pot fi mai intense și mai punitive, indiferent de sexul persoanei afectate.

Experți în terapie maritală și consiliere familială, cum ar fi John Gottman și Susan Johnson sunt de părere că reacțiile la infidelitate sunt profund personale și complexe. În terapie, se pune accent pe gestionarea emoțiilor, reconstruirea încrederii și explorarea motivațiilor și consecințelor infidelității într-un context specific.

Semnele că un bărbat este infidel. Psiholog: Simte o plăcere din a înșela pentru că este un joc și el câștigă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel