Beneficiile uleiului de avocado. Pentru ce să îl folosești și când să oprești utilizarea

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Avocado, fructul originar din America de Sud, dar și uleiul obținut din acesta au o multitudine de beneficii atât pentru sănătate, în general, cât și pentru frumusețe, fiind folosit în cosmetică, la îngrijirea tenului, pielii și a părului.

Uleiul de avocado are un conținut mare de uleiuri sănătoase, aproximativ 70% din compoziția acestuia fiind reprezentantă de acizi grași mononesaturați, în timp ce 16% sunt polisaturați și 14% saturați. Mai mult decât atât, uleiul de avocado are o capacitate antioxidativă simulară cu cea a uleiului de măsline.

Uleiul de avocado - tipuri

În funcție de modul de obținere al uleiului de avocado acesta este:

- extravirgin, obținut mecanic, la temperaturi sub 50 de grade Celsius;

- virgin, obținut din fructe de calitate inferioară, tot mecanic și la temperaturi de sub 50 grade;

- pur, este un ulei rafinat, decolorat și aromatizat prin infuzare;

- mixt, reprezintă un amestec de uleiuri, de avocado și alte tipuri.

Nutrițional, cel mai bun ulei de avocado recomandat pentru consum este uleiul extravirgin. De reținut este faptul că trebuie consumat în stare crudă, ca adaos în salate ori supe-cremă, deoarece prin tratarea termică nutrienții sunt distruși, iar proprietățile sunt mult diminuate.

Ce conține uleiul de avocado

O linguriță de ulei de avocado conține: 124 de calorii și 14 g de grăsimi. Uleiul de avocado este o sursă importantă de acid oleic, vitamina E, grăsimi mononesaturate. De asemenea, este o sursă excelentă de luteină, notează WebMD.

Uleiul de avocado - beneficii și contraindicații

Consumul uleiul de avocado, în cantități mici, având în vedere conținutul ridicat de calorii, are o serie de beneficii asupra sănătății.

Scade stresul oxidativ. Datorită nutrienților cu efect antioxidant, uleiul de avocado reduce stresul oxidativ cauzat de radicalii liber, precum și riscul de a dezvolta unele boli cronice, din rândul bolilor cardiovasculare sau neurodegenerative, ca demența.

Susține sănătatea cardiovasculară. Uleiul de avocado este recomandat pentru scăderea tensiunii arteriale, datorită conținutului ridica de acid oleic. De altfel, avocado se află pe lista alimentelor care ajută în lupta împotriva colesterolului. Studiile, pe animale, au arătat că uleiul de avocado reduce colesterolul ”rău”, citokinele inflamatorii, trigliceridele, glicemia, precum și tensiunea arterială, notează Healthline.

Ameliorează osteoartrita. Extractul nesaponifical din uleiul de avocado și din soia poate reduce durerile articulare asociate osteoartritei, arată un studiu. Beneficiile au fost observate în special la pacienții cu osteoartrită la nivelul șoldului și genunchiului.

Susține sănătatea ochilor. Luteina, antioxidantul din rândul carotenoizilor, ajută la reducerea riscului de cataractă și degeneresvență maculată legată de vârstă.

Citește continuarea articolului pe DC Medical.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel