Bolile ochilor vara. Ochelarii de soare nu sunt un moft, dar cum îi alegem corect?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Dr. Hayfa Masri, medic specialist oftalmologie a vorbit cu colegii de la DCMedical despre afecțiunile ochilor pe care le putem dezvolta pe timpul verii. Totodată, iată câteva recomandări cu privire la ochelarii de soare, care nu sunt un moft așa cum ar crede mulți. 

„Odată cu venirea anotimpului călduros, crește riscul de a dezvolta diverse afecțiuni oculare. Canicula, transpirația excesivă, poluarea și praful favorizează apariția blefaritelor și a conjunctivitelor infecțioase sau alergice. Expunerea îndelungată fără protecție la radiațiile ultraviolete duce la apariția arsurilor corneene (fotokeratită) și retiniene (retinopatie solară). De asemenea, pe termen lung, expunerea excesivă favorizează apariția leziunilor degenerative (pterigion, pinguecula), cataractă și cancere", spune medicul Hayfa Masri.

Reguli pe care trebuie să le respectăm pentru sănătatea ochilor:

- Purtarea de pălării, șepci și ochelari de soare corespunzătoare pentru protecția față de radiațiile ultraviolete.

- Igiena personală – mâinile trebuie să fie curate atunci atingem cu ele ochii.

- Dietă echilibrată, bogată în vitamine, legume, fructe.

- În timpul înotului, e recomandată purtarea de ochelari de înot, pentru a preveni apariția conjunctivitelor.

Cum ne alegem corect ochelarii de soare?

„Este recomandat ca ochelarii de soare să fie achiziționați doar de la magazinele de specialitate. Pe lângă faptul că trebuie să se potrivească fizionomiei fiecăruia dintre noi și să fie la modă, când cumpărăm o pereche nouă trebuie sa verificăm:

Marcajul CE, care confirmă faptul că lentilele corespund standardelor europene. Categoria de filtru (de 0 la 4). Ochelarii trebuie să blocheze 99–100% din radiația UV (standardul UV400). Culorile lentilelor trebuie alese în funcție de mediul în care îi vom purta.

Recomandări pentru culorile lentilelor:

- lentilele verzi oferă un contrast foarte bun,

- lentilele negre sau gri sunt indicate atunci când stăm la soare,

- în vreme ce lentilele portocalii, galbene, albastre sunt utile pentru șoferi, pe timp de ceață sau ploaie.

Lentilele de culoare închisă nu asigură o protecție mai bună decât cele deschise la culoare, deoarece protecția UV e asigurată de filtrul încorporat în lentile, nu de culoarea ochelarilor.

Ochelarii recomandați sunt cei care protejează împotriva razelor ultraviolete A și B, dar ideale sunt lentilele polarizate, pentru că în plus elimină orice fel de reflexie a luminii.

Exista soluții și pentru purtătorii de ochelari de vedere (cu dioptrii), anume ochelarii de soare cu dioptrii făcuți la comandă", a declarat medicul Dr. Hayfa Masri, de la SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Când ne pot dăuna ochelarii de soare?

„Ochelarii de proastă calitate, cum sunt cei cumpărați de pe stradă, ne pot afecta grav vederea pentru că nu asigură protecția față de ultraviolete (nu au filtru UV încorporat).

Ochiul dispune de propriul mecanism de protecție împotriva expunerii la radiația solară. Astfel, pupila se poate micșora, filtrând astfel cantitatea de radiații care pătrunde în ochi. O lentilă colorată dar fără filtru împotriva ultravioletelor este mult mai dăunătoare decât expunerea la soare fără ochelari, întrucât lentila colorată face ca pupila să se dilate și astfel pătrunde o cantitate mai mare de radiații UV la nivelul ochiului", a completat ea.

La ce riscuri ne expunem atunci când nu purtăm ochelari de soare?

Citiți continuarea articolului pe DCMedical. 

Testarea virginității încalcă drepturile omului și poate cauza traume. Se cere interzicerea acestei practici abuzive. Detalii aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel