Cafea, ciocolată neagră, fructe de pădure? Cele mai bune 12 alimente pentru creier

Autorul articolului: Astrosens Team | Dată: 18 iun 2022, 14:51 | Categorie: Wellness
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Alimentele pe care le consumăm pot avea un impact important asupra structurii și sănătății creierului nostru. Astfel, un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată poate susține funcția cerebrală atât pe termen scurt, cât și lung, notează Medical News Today, citat de colegii de DC Medical. 

Creierul este un organ care consumă multă energie, folosind aproximativ 20% din caloriile corpului, așa că are nevoie de mult „combustibil bun” pentru a-și menține concentrarea pe tot parcursul zilei.

De asemenea, creierul are nevoie de anumiți nutrienți pentru a rămâne sănătos. Acizii grași Omega-3, de exemplu, ajută la construirea și repararea celulelor cerebrale, iar antioxidanții reduc stresul celular și inflamația, care sunt legate de îmbătrânirea creierului și de tulburările neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Care sunt cele mai bune 12 alimente pentru creier

Uleiul de pește este o bună sursă de acizi grași Omega-3. Aceștia ajută la construirea membranelor din jurul fiecărei celule din organism, inclusiv a celulelor creierului.

Un studiu din 2017 a constatat că persoanele cu niveluri ridicate de Omega-3 au avut un flux sanguin crescut în creier. Cercetătorii au identificat, de asemenea, o legătură între nivelurile de Omega-3 și o mai bună cogniție, sau abilități de gândire. Aceste rezultate sugerează că consumul de alimente bogate în Omega-3, cum ar fi peștele gras, poate stimula funcția cerebrală. Exemple de pești grași care conțin niveluri ridicate de Omega-3 includ: somonul, macroul, tonul, heringul, sardinele. De asemenea, Omega-3 se poate obține din soia, nuci, semințe de in și alte semințe. Mai multe detalii despre consumul alimentelor bogate în Omega 3 aici!

Ciocolata neagră are un conținut ridicat de cacao, ce este bogată în flavonoide (antioxidant). Antioxidanții sunt deosebit de importanți pentru sănătatea creierului, deoarece creierul este foarte sensibil la stresul oxidativ, care contribuie la declinul cognitiv legat de vârstă și la bolile cerebrale. Flavonoidele din cacao par a fi bune pentru creier. Potrivit unei analize din 2013, acestea pot încuraja creșterea neuronilor și a vaselor de sânge în părțile creierului implicate în memorie și învățare. De asemenea, acestea pot stimula fluxul sanguin în creier. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că flavonoida din ciocolată poate inversa problemele de memorie la melci. Oamenii de știință nu au testat încă acest lucru la oameni.

Fructele de pădure, ca și ciocolata, și acestea conțin antioxidanți flavonoizi. Cercetările sugerează că aceștia ar putea face ca fructele de pădure să fie un bun aliment pentru creier. Antioxidanții ajută prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ. Antioxidanții din fructe de pădure includ antocianina, acidul cafeic, catechina și quercetina. O analiză din 2014 notează că compușii antioxidanți din fructele de pădure au multe efecte pozitive asupra creierului, inclusiv:

- îmbunătățirea comunicării între celulele creierului

- reducerea inflamației în tot corpul

- creșterea plasticității, care ajută celulele creierului să formeze noi conexiuni, stimulând învățarea și memoria

- reducerea sau întârzierea bolilor neurodegenerative legate de vârstă și a declinului cognitiv.

Fructele de pădure bogate în antioxidanți care pot porni sănătatea creierului includ: căpșunile, murele, afinele, coacăzele negre și merișoarele.

Nuci și semințe. Consumul de nuci și semințe este bun pentru sănătatea creierului, deoarece acestea au un conținut important de acizi grași Omega-3 și antioxidanți. Un studiu din 2014 a arătat că un consum ridicat de nuci și semințe este asociat cu o bună funcționare a creierului la persoanele în vârstă. De asemenea, nucile și semințele sunt bogate în vitamina E, care protejează celulele de stresul oxidativ al radicalilor liberi.

Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, creierul său poate fi expus la această formă de stres oxidativ, iar vitamina E poate, prin urmare, să sprijine sănătatea creierului la vârste înaintate. O analiză din 2014 a constatat că vitamina E poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea cogniției și la reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer, potrivit MNT. Nucile și semințele cu cele mai mari cantități de vitamina E includ: semințele de floarea-soarelui, migdalele și alunele de pădure.

Cereale integrale. Consumul de cereale integrale este o altă modalitate de a beneficia de efectele vitaminei E, aceste cereale fiind o sursă bună a vitaminei. Alimentele din cereale integrale includ: orezul brun, orzul, grâul bulgur, fulgii de ovăz, pâinea din cereale integrale, pastele făinoase integrale.

Cafeaua. Este cunoscută pentru efectul benefic asupra concentrării. Găsiți continuarea articolului pe DC Medical.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Cross parteneri
Get it on Google Play


DC Media Group Audience