Când trecem la ora de vară în 2024? Dereglările care pot apărea și sfaturi pentru a te adapta

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Pixabay.com
Pixabay.com

În martie, vom trece la ora de vară. Corpul nostru resimte destul de puternic această schimbare. Iată cum te poți adapta mai ușor la noua oră!

În prezent, ora de vară este aplicată în fiecare an în ultima duminică din martie, când ora 03:00 devine 04:00, și în ultima duminică din octombrie, când ora 04:00 revine la 03:00. Prin urmare, în acest an ora de vară va avea loc pe 31 martie.

Din ce în ce mai multe studii sugerează că schimbarea ceasului de două ori pe an ne influențează organismul în moduri surprinzătoare și negative.

Iată câteva afecțiuni cauzate de schimbarea orei!

  1. Schimbarea ceasului de două ori pe an crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Un studiu a arătat o creștere de 24% a numărului de atacuri de cord după ora de vară, iar un altul a evidențiat o creștere cu 8% a riscului de AVC în zilele imediat următoare schimbării orei.
  2. Starea de spirit poate fi afectată negativ, provocând letargie și depresie, mai ales în perioada cu zile mai scurte. Absența luminii solare poate influența producția de serotonină și vitamina D, acestea fiind asociate cu creșterea stării de spirit și reducerea anxietății.
  3. Schimbarea orei poate perturba procesul decizional și capacitatea de concentrare, fiind cauzată de absența somnului și de stresul asociat cu modificarea ritmului zilnic.
  4. Deficiențele de somn pot afecta memoria și capacitatea de concentrare, cu un impact negativ asupra productivității și performanței cognitive.
  5. Modificările în orele de masă pot duce la fluctuații ale apetitului și poftei, iar deficitul de somn poate amplifica senzația de foame și poate influența hormonii responsabili de reglarea apetitului.
  6. Lipsa somnului poate contribui la iritabilitate și dificultate în reglarea emoțiilor, astfel generează o stare generală de disconfort și frustrare.

PATRU semne care îți arată că ai nevoie de o schimbare urgentă

Iată câteva sfaturi pentru a ajuta corpul să se adapteze la ora de vară!

  1. Începe să te adaptezi în avans - În zilele premergătoare schimbării orei, încearcă să mergi la culcare cu 15 sau 20 de minute mai târziu în fiecare seară. Ajustarea treptată poate ajuta să faci față mai ușor schimbării de oră.
  2. Expune-te la lumina dimineții - De îndată ce te trezești, încearcă să ieși afară sau măcar să stai lângă o fereastră. Lumina dimineții trimite un semnal puternic de trezire către creier și te poate ajuta să-ți ajustezi mai bine ceasul intern.
  3. Renunță la cafea până la ora 14:00 - Poți fi tentat să consumi mai multă cofeină pentru a trece peste oboseală, dar cofeina poate să te împiedice să adormi mai târziu. Încearcă să eviți consumul de cafea după prânz.
  4. Adoptă o rutină de somn sănătoasă - Asigură-te că dormitorul tău este întunecat, liniștit și răcoros pentru a favoriza un somn odihnitor. Evită alcoolul și dispozitivele electronice înainte de culcare și încearcă să urmezi o rutină relaxantă pentru a te pregăti de somn.

Simți lucrurile dinainte să se întâmple? Iată semnele care îți indică că ești foarte intuitiv

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel