Care este motivul real pentru care postim în zilele de miercuri și vineri? Tu știai?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Postul în zilele de miercuri și vineri este o tradiție în unele ramuri creștine, cum ar fi Biserica Ortodoxă sau Biserica Catolică. Care este motivul?

Majoritatea creștinilor știu că miercurea și vinerea sunt zile de post în timpul săptămânii. Asta înseamnă că vom consuma exclusiv alimente de origine vegetală, fără carne, ouă, brânză sau lapte.

PATRU rugăciuni puternice pentru Postul Mare. Ce rostim până de Paște?

Dar care este motivația din spatele acestei practici? De ce se postește miercurea și vinerea?

Răspunsul are rădăcini în religie și în spiritualitate și este legat de amintirea și reprezentarea anumitor evenimente din viața lui Isus Hristos.

În tradiția creștină, Miercurea și Vinerea sunt asociate cu momentele cruciale din viața lui Isus: trădarea de către Iuda și crucificarea Sa.

Prin urmare, aceste zile sunt considerate potrivite pentru post și rugăciune, în semn de aducere aminte și comemorare a suferințelor lui Isus în drumul său către răstignire și în final, spre înviere.

Postul în zilele de miercuri și vineri nu are doar un singur motiv, ci reprezintă o expresie a credinței creștine, a respectului și a recunoștinței față de sacrificiul lui Isus Hristos. Este un mod prin care credincioșii își pot exprima spiritualitatea și devotamentul, urmând exemplul și învățăturile lui Isus.

Spovedania în Postul Mare. Ce păcate NU se iartă, potrivit preoților?

Iată ce aflam de pe Doxologia.ro!

Postul în zilele de miercuri și vineri este o tradiție încă din primele veacuri creștine. Este împământenit în viața liturgică a Bisericii. Această practică este menționată chiar în Didahia, unde se specifică faptul că trebuie să postim în aceste două zile ale săptămânii. Motivația acestui post este evidențiată și în scrierile Sfinte, unde Sfântul Petru, Episcopul Alexandriei, martirizat în timpul persecuției lui Dioclețian, subliniază importanța postului miercuri și vineri, datorită evenimentelor legate de Patimile Domnului.

Miercurea este ziua în care cărturarii au hotărât să-L prindă pe Mântuitorul Hristos, iar Iuda l-a trădat pe Domnul pentru 30 de arginți, întâmplări care au avut loc în această zi. Prin renunțarea la mâncărurile dulci în ziua de miercuri, creștinii arată că se distanțează de acțiunile lui Iuda și că preferă hrana duhovnicească și părtășia cu Dumnezeu în detrimentul plăcerilor pământești.

Cum iertăm cu adevărat? Metode de a ierta și de a fi iertat care nu vor da greș

Vinerea este ziua în care Hristos a suferit Patimile, batjocura, biciuirea, răstignirea și moartea Sa pe Cruce, conform mărturisirii din Simbolul de credință. Prin postul din această zi, creștinii exprimă recunoștința față de Mântuitorul lor, care le-a deschis calea către Împărăția Cerurilor prin jertfa Sa supremă.

Îți recomandăm să vezi și:  Vi s-a spus că, dacă aveți aritmie, este contraindicat să practicați activități sportive? 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel