Care sunt tradițiile în diferite țări din lume de Anul Nou?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

A început 2023! Probabil, ești curios să afli care sunt tradițiile și obiceiurile de Anul Nou și în alte țări din lume. Iată ce merită să știi!

Ceremonialul trecerii în Anul Nou este însoţit de multe obiceiuri.

De exemplu, în Moldova există obieceiul umblatului cu Ursul. Acesta este întruchipat de un băiat care poartă pe umeri și pe cap blana acestui animal, împodobită în jurul urechilor cu ciucuri roșii. Masca este condusă de un Ursar și de muzicanți, precum și de un întreg alai de personaje. Tinerii imită pașii legănați ai ursului și lovesc pământul cu tălpile. Acest obicei înseamnă fertilizarea și purificarea solului pentru noul an.

La noi în țară, există și cete de colindători care vin și fac urări de belșug, bucurie și sănătate. Pot fi răsplătiți cu bani, cu vin sau cu mâncare.

Cum este sărbătorit Anul Nou în lume?

Există diferite tradiții, care pot fi diferite, în funcție de popoarele lumii. Acestea sunt foarte vechi, dovadă că babilonienii celebrau Anul Nou în urmă cu mai bine de 6000 de ani, la prima Lună Nouă după solstițiu. Existau festivaluri care durau și 11 zile.

Danemarca

În noaptea de Anul Nou, în Danemarca oamenii obişnuiesc să spargă farfurii în uşa vecinilor. Se consideră că familia care are cele mai multe cioburi în faţa uşii va avea parte şi de cel mai mult noroc în noul an.

Irlanda

Fetele singure cred că noaptea dintre ani este un prilej să-şi găsească adevărata dragoste. Ele aşează vâsc sub pernă, visând la momentul magic când îşi vor cunoaşte alesul.

Mexic

În Mexic, putem găsi mai multe superstiții. Se scot afară bagajele, pentru călătorii cu succes în anul următor sau se așează figurine în formă de oițe pe clanța ușii, despre care se crede că aduc prosperitate.

Filipine

Ei bine, filipinezii poartă în noaptea dintre ani veşminte cu buline şi pun pe masă mâncăruri în formă rotundă, având convingerea că vor avea parte de prosperitate, pentru că punctele rotunde reprezintă monedele. Mai mult, aruncarea monedelor la miezul nopţii semnifică belşug și creşterea veniturilor.

Scoţia

În Scoţia, Anul Nou este numit "Hogmanay", iar în unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care sunt lăsate apoi să se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars şi celui nou îi este permis să apară.

Ecuador

În Ecuador se confecţionează sperietori de ciori, care se ard la miezul nopţii. Obiceiul spune că se distruge tot răul acumulat în cele 12 luni trecute şi deschide calea către fericire. În această ţară există şi superstiţia că lenjeria galbenă purtată de Revelion aduce optimism anul următor.

Portugalia

În Madeira, Portugalia există obiceiul ca în noaptea dintre ani să se mănânce 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul ce vine.

Austria

La salonul imperial din Austria s-a păstrat tradiţia balului de pe vremea habsburgilor. La miezul nopţii răsună "Dunărea albastră", iar "Liliacul" lui Strauss este mereu pus în scenă. Participanţii la ceremonie au pe masă carne de purcel, semn de noroc.

Grecia

Grecii mănâncă de Revelion o pâine specială numită "Vasilopita", în interiorul acesteia fiind ascuns un bănuţ înainte de a o băga la cuptor. Pâinea se taie exact la miezul nopţii şi cine primeşte bucata cu premiul va avea noroc în anul următor.

Belgia

La Liege, pe 1 ianuarie, există obiceiul de a mânca choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi) în familie, având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă, pentru a avea bani tot anul.

Napoli

La Napoli, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special, care constă în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut.

Rusia

Ruşii obişnuiesc să deschidă uşile şi ferestrele pentru ca noul an să intre în casă. În Rusia, o băutură din votcă, suc de lămâie şi apă de la robinet este denumită "apa murdară" şi se bea pentru a opri ghinionul.

Cea mai populară băutură de Revelion este şampania. Peste tot în Europa şi în America este însoţită de un toast, oamenii îşi urează un an fericit, cu sănătate şi noroc. 

Sursa de informare: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel