Ce este ceaiul matcha și cum se prepară

Autorul articolului: Elena Didila |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Care sunt beneficiile acestei băuturi japoneze din ce în ce mai populare pe mesele noastre? Care sunt posibilele riscuri asociate cu utilizarea acestuia?

Ceaiul Matcha este un ceai verde sub formă de pudră care a fost folosit în Japonia încă din secolul al XII-lea în ceremoniile rituale ale ceaiului cunoscute în mod tradițional sub numele de ”chanoyu”. Cuvântul ”matcha” nu înseamnă de fapt altceva decât ”ceai pudră”: atunci când bei matcha, bei frunze uscate pudră, ceea ce reprezintă un prim mare avantaj față de alte tipuri de ceai: de fapt, cu ceai în plicuri sau frunze, părțile ale plantei se pun în apa fierbinte si apoi se aruncă, pierzând beneficiile ce se obțin prin ingerarea ceaiului pulverizat, scrie Royal Nature.

Procesul de preparare a ceaiului verde matcha este lung și delicat. Frunzele de ceai Matcha sunt uscate și îmbătrânite pentru a spori aroma și apoi măcinate până la o pudră verde bogată care poate fi folosită într-o varietate de moduri. Atunci când cumpărați pudră de matcha, este important să știți ce cumpărați, deoarece există multe produse de calitate scăzută pe piață. Ceaiul verde Matcha este făcut din frunze de matcha organice de calitate premium, care sunt cultivate și recoltate manual, una câte una.

Beneficiile ceaiului Matcha

Multe dintre beneficiile matcha sunt în mare parte atribuite conținutului său ridicat de antioxidanți, numite catechine. Cercetările științifice au arătat că o catehină deosebit de benefică găsită în ceaiul verde, cunoscută sub numele de EGCG sau epigalocatechin galat, este legată de o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Un studiu a constatat că  ceaiul verde Matcha poate avea o concentrație ECGC de trei ori mai mare decât cea găsită în ceaiul verde obișnuit.

Unele dintre posibilele beneficii ale matcha pot include:

- Ajuta la prevenirea bolilor de inima, a diabetului de tip 2 si a cancerului

- Promovează pierderea în greutate

- Reduceți tensiunea arterială

- Îmbunătățirea performanței cognitive

- Creșteți relaxarea

- Scăderea colesterolului LDL (sau  colesterolul ”rău”)

Matcha conține, de asemenea, niveluri ridicate de teanină, un aminoacid care poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății. 

Este suficient să spunem că un studiu clinic efectuat de cercetători din Japonia a arătat că participanții care au băut matcha au avut niveluri semnificativ mai scăzute de stres și anxietate decât grupul de control care nu a băut matcha.

Cum se prepară ceaiul Matcha

Matcha se consumă în mod tradițional ca băutură fierbinte, amestecând 1 până la 2 lingurițe de pudră (în funcție de cât de tare îl doriți) cu apă fierbinte sau lapte, dar poate fi folosit și în alte rețete.

Puteți încerca să-l adăugați la produse de copt, cum ar fi brioșe sau prăjituri. 

O altă idee este să folosiți ceaiul verde Matcha pentru produsele cosmetice de casă. De exemplu, încercați să faceți o mască de frumusețe hidratantă de casă, adăugând ½ linguriță de pudră matcha la 30 de grame de miere organică. Se aplică pe față și se lasă să se întărească 5-10 minute, apoi se clătește bine și se folosește o cârpă caldă pentru a îndepărta orice reziduu.

Sau, faceți o baie musculară liniștitoare adăugând câteva linguri de pudră matcha într-o cană de sare de baie și amestecați totul într-o cadă plină cu apă caldă, apoi relaxați-vă timp de 20-30 de minute. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel