Ce sfinți sunt pomeniți în calendarul ortodox? Astăzi începe Postul Paștelui

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

Azi este prima zi din Postul Paștelui!

Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Procopie şi Talaleu sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 27 februarie.

Anul acesta, pe data de 27 februarie începe și postul Paștelui.

Postul Paștelui durează 40 de zile, până la 16 aprilie. La acea dată, vom sărbători Învierea Domnului. Totodată, Postul Paștelui este cel mai lung post din an. Este considerat și cel mai greu, fiindcă nu sunt multe zile cu dezlegare la pește. Lăsatul secului reprezintă ultima zi în care putem mânca ouă sau lactate, înainte de Postul Paștelui. Credincioșii care aleg să postească nu vor mai consuma alimente de origine animală.

Sfântul Procopie s-a născut în timpul când, la Constantinopol, era împărat Leon al III-lea Isaurul (717-741), care a declanşat prigoana iconoclastă împotriva drept credincioşilor, consideraţi de autorităţile eretice închinători la idoli.

Monah în ţinutul său natal, Decapole, lângă Marea Galileii, şi iconodul (cinstitor de icoane), Sfântul Procopie a fost prins, întemniţat şi supus la chinuri.

După moartea lui Leon IV (775-780), iconodulii întemniţaţi pentru dreapta credinţă au fost eliberaţi. Sfântul Procopie s-a întors astfel la mănăstire, unde a rămas până la moarte.

Aşa, "la adânci bătrâneţe, s-a dus la Domnul nostru Iisus Hristos, ca să-L vadă, acum nu în icoană ci în faţă şi să primească plata cea dorită a ostenelilor sale, ca un pustnic şi ca un pătimitor al lui Hristos, care pentru sfânta lui icoană s-a nevoit până la sânge". (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Cuvios Talaleu s-a născut în Cilicia. A intrat din tinereţe în Mănăstirea "Sfântul Sava" din Palestina. După un timp de stat în mănăstire, Sfântul Talaleu s-a dus lângă cetatea Gavalia din Siria, unde pe un loc necurat, pe care se aflau risipite ruinele unui templu vechi, şi-a ridicat mai întâi o colibă, apoi o mică chilie.

Chilia era atât de strâmtă, căci nu o construise după măsura staturii sale, ci înaltă de doi coţi şi largă de un cot, încât totdeauna ţinea capul plecat la genunchi.

Cuviosul Talaleu a fost învrednicit de Dumnezeu cu darul săvârşirii minunilor. Tămăduia bolile şi neputinţele, nu numai la oameni, ci şi la animale. Pentru aceasta, mulţi locuitori din satele din jur veneau la el şi mulţi închinători de idoli s-au întors la Dumnezeu.

Cu ajutorul locuitorilor, Sfântul Talaleu a stricat capiştea idolească (templu sau altar dedicat zeităţilor antice) din hotarele cetăţii Gavaliei şi a zidit în locul ei o biserică în cinstea Tuturor Sfinţilor Mucenici.

Sfântul Talaleu a trăit în rânduiala monahală 70 de ani, neîncetând din plângere niciodată şi spunând către toţi: "Dumnezeu ne-a dat nouă vremea aceasta, fraţilor, spre pocăinţă şi, de o vom pierde pe ea, vom fi foarte mult întrebaţi de dânsa".

Postul Sfintelor Paşti începe, în acest an, în 27 februarie. Numit şi Postul Mare, este o perioadă de postire care precede Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, sărbătorit anul acesta în ziua de 16 aprilie.

Sursa: AGERPRES (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)

Vezi și: Importanța rugăciunii de dimineață. Rugăciunea care se citește în fiecare post

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel