Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Paștele Catolic?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Duminică, pe 9 aprilie, va fi Paștele Catolic. Iată care sunt obiceiurile și tradițiile specifice acestei sărbători importante.

Biserica Ortodoxă folosește un tip diferit al stabilirii datei Sărbătorii Pascale, bazându-și calculele pe calendarul Iulian, în timp ce biserica catolică îl folosește pe cel Gregorian. De aceea, Paștele catolic este sărbătorit înaintea celui Ortodox.

Anul acesta, Paștele Catolic se va sărbători pe 9 aprilie, iar cel ortodox pe 16 aprilie. Ne aflăm acum în săptămâna mare la catolici, o săptămână de o mare însemnătate pentru creștinii de acest rit.

Postul se apropie de sfârșit, însă intensitatea acestor zile crește în felul în care se simt Patimile lui Iisus Hristos pentru credincioșii catolici. Sacralitatea Săptămânii Mari aduce sentimente de mare intensitate pentru creștini și îi face să se simtă mai apropiați de credința care îi unește. 

Săptămâna Mare începe odată cu Duminica Floriilor care marchează intrarea Domnului în Ierusalim. Fiecare zi din această săptămână sfântă aduce serbări speciale, dar și o atmosferă unică, ce se întâmplă o singură dată pe an, fiind puternic resimțită de toți credincioșii.

Iată câteva dintre obiceiurile și tradițiile care se respectă de Paștele Catolic:

De exemplu, în Sâmbăta Sfântă, Biserica meditează în tăcere şi rugăciune pătimirea şi moartea Domnului nostru Iisus Hristos.

Totodată, în noaptea de Înviere, are loc celebrarea solemnă a Vigilei Pascale, prin care se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Hristos Înviat.

Cele mai importante momente din noaptea de Înviere sunt:

- binecuvântarea focului în afara bisericii

- aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări ale credinciosilor

- cântările speciale adresate lui Hristos

- numeroasele lecturi din Vechiul Testament

- proclamarea Evangheliei Învierii

- împărtăşirea credincioşilor.

Desigur, sunt prezente și multe tradiții și obiceiuri care nu au legătură cu cele religioase.

În multe locuri, copiii pornesc la „vânătoarea de ouă” pentru a găsi ouăle ascunse în case sau prin grădini. Apa de Paște este specială și de ea se leagă multe tradiții, în Transilvania fiind cunoscut obiceiul mersului „cu stropitul” sau „cu udatul”. Din acest motiv, stropitul fetelor nemăritate este un obicei care se practică în multe dintre satele ardelenești.

Alte obiceiuri de Paşte la catolici? Printre ele se numără dăruirea şi ciocnitul ouălor, tradiţii similare cu cele ale ortodocșilor.

În Italia, în a doua zi de Paşte, se face un concurs cu ouă.

Cum este în Germania de Paște? Oamenii decorează casele cu ramuri înmugurite, cu flori, dar şi cu salcie, iar copacii sunt împodobiţi cu ouă. Copiii se întrec în rostogolirea ouălor colorate prin grădină sau le ciocnesc, precum o fac  ortodocşii.

Poți rosti rugăciunea de mai jos pentru a te simți mai aproape de sfințenia acestor zile, pentru a te conecta mai ușor la energia sacră a acestei săptămâni. 

„Sufletul lui Cristos
Sufletul lui Cristos, sfinţeşte-mă. 
Trupul lui Cristos, mântuieşte-mă.
Sângele lui Cristos, aprinde-mă de dragoste.
Apa coastei lui Cristos, spală-mă.
Patima lui Cristos, întăreşte-mă.
O, bune Isuse, ascultă-mă.
În rănile tale ascunde-mă.
Nu lăsa să mă despart de tine.
De vrăjmaşul cel rău apără-mă.
În ceasul morţii mele cheamă-mă.
Şi porunceşte-mi ca să vin la tine,
Ca să te laud cu sfinţii tăi.
În vecii vecilor. Amin”.

Îți recomandăm și: Cea mai puternică rugăciune pentru împăcare. Rostește-o chiar azi!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel