Ceapa reduce inflamațiile și reglează nivelul de zahăr din sânge

Autorul articolului: Astrosens Team | Dată: 06 iun, 14:44 | Categorie: Wellness
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Ceapa oferă beneficii unice pentru organism. Ceapa este membră a genului Allium de plante cu flori, care include, de asemenea, usturoi praz și arpagic. Aceste legume conțin diverse vitamine, minerale și compuși puternici ai plantelor care s-au dovedit a promova sănătatea în multe feluri.

Proprietățile medicinale ale cepei au fost recunoscute din cele mai vechi timpuri, când au fost folosite pentru a trata afecțiuni precum durerile de cap, bolile de inimă și rănile bucale. Ceapa este densă în nutrienți, ceea ce înseamnă că este săracă în calorii, dar bogată în vitamine și minerale. O ceapă medie are doar 44 de calorii, dar oferă o doză considerabilă de vitamine, minerale și fibre, potrivit Healthline, citat de DCMedical. 

Această legumă este deosebit de bogată în vitamina C, un nutrient implicat în reglarea sănătății imune, producția de colagen, repararea țesuturilor și absorbția fierului. Vitamina C acționează, de asemenea, ca un antioxidant puternic în corpul tău, protejând celulele împotriva daunelor cauzate de molecule instabile numite radicali liberi.

Ceapa este, de asemenea, bogată în vitamine B, inclusiv acid folic (B9) și piridoxină (B6) - care joacă roluri cheie în metabolism, producția de celule roșii din sânge și funcția nervoasă. În cele din urmă ceapa este o sursă bună de potasiu.

Ceapa reduce inflamațiile

Ceapa conține antioxidanți și compuși care luptă împotriva inflamației, scade trigliceridele și reduce nivelul colesterolului - toate acestea putând reduce riscul de boli de inimă.

Proprietățile lor antiinflamatorii puternice pot ajuta, de asemenea, la reducerea hipertensiunii arteriale și la protejarea împotriva cheagurilor de sânge.

Quercetina este un antioxidant flavonoid care este foarte concentrat în ceapă. Deoarece este un antiinflamator puternic, poate ajuta la scăderea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Un studiu efectuat pe 70 de persoane supraponderale cu hipertensiune arterială a constatat că o doză de 162 mg pe zi de extract de ceapă bogată în quercetină a redus semnificativ tensiunea arterială sistolică cu 3-6 mmHg în comparație cu un placebo. Antioxidanții sunt compuși care inhibă oxidarea, un proces care duce la deteriorarea celulară și contribuie la boli precum cancerul, diabetul și bolile de inimă.

Ceapa este o sursă excelentă de antioxidanți. De fapt, ceapa conține peste 25 de soiuri diferite de antioxidanți flavoizi. Mai multe studii asupra populației au descoperit că persoanele care consumă mai multe alimente bogate în antocianine au un risc redus de boli de inimă.

De exemplu, un studiu efectuat pe 43.880 de bărbați a arătat că aportul obișnuit de până la 613 mg pe zi de antocianine a fost corelat cu un risc cu 14% mai mic de atacuri de cord nonfatale, mai notează Healthline.

Consumul de legume din genul Allium, cum ar fi usturoiul și ceapa, a fost legat de un risc mai mic de anumite tipuri de cancer, inclusiv stomac și colorectal.

O revizuire a 26 de studii a arătat că persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de legume allium au fost cu 22% mai puțin susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer de stomac decât cei care au consumat cea mai mică cantitate.

Mai multe detalii și articolul integral pe DCMedical. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play