Cearcănele. Cauze, tratamente și pericole

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă: pexels.com
sursă: pexels.com

Cearcănele se formează din cauza congestiei venelor care drenează sângele din zona ochilor spre nas. Sângele venos este mai închis la culoare și de aceea zona din jurul ochilor devine mai întunecată. Adesea sunt însoțite de pungi sub ochi care dau impresia de oboseală.

Tipuri de cearcăne

Cearcănele sunt o problemă cosmetică importantă, spun colegii de la DC Medical pentru că ne pot afecta la orice vârstă şi ne dau un aspect obosit, uneori chiar trist. Medicul dermatolog Viviana Iordache explică pe blogul său cum apar cearcănele. Sunt mai multe cauze care pot declanșa acest fenomen.

”Din experienţa mea există mai multe tipuri de „cearcăne” unele chiar greşit considerate aşa, iar apariţia lor are cauze şi tratamente diferite. O parte din noi ne naştem cu o orbită mai mare şi cu un muşchi orbicular subţire. Dacă şi pielea din jurul ochilor este subţire sau foarte albă acest tip de cearcăne se vede devreme, uneori din copilărie. Aspectul de oboseală creşte odată cu vârsta pentru că se resoarbe şi din grăsime, şi se lasa progresiv muşchii orbiculari şi pielea.

Cearcăne de culoare

Culoarea uşor vineţie a pleoapelor care iniţial apare la oboseală sau când suntem bolnavi şi  devine în timp permanentă. Se văd mai devreme la cei cu piele transparenta (albă şi subţire) dar se datorează unor probleme de circulaţie locală. Vase mai fragile sau drenaj deficitar, pierd hemoglobina în ţesut.

Aceasta se oxidează în hemosiderina care dă culoarea maro şi se vede prin transparența pielii. Intensitatea culorii creşte la cei care nu beau destule lichide, care nu consuma fructe şi legume proaspete, care fumează mult şi care stau în aburi sau temperaturi extreme”, notează medicul dermatolog pe blogul său.

Pungile sub ochi, afecțiune cronică

Pungile de sub ochi sunt o afecțiune cronică. Potrivit specialiștilor, acestea sunt diferite față de cearcăne. ”Sunt impropriu denumite cearcăne acestea sunt date de acumularea de limfa în pleoapa inferioară. Acestea apar şi dispar la început, apoi devin cronice, devin fibroase şi nu mai dispar.

Sunt cele mai inestetice, cel mai greu de tratat şi cele care pot avea cele mai multe cauze medicale. Pot ascunde boli renale, alergice, tiroidiene, circulatorii dar şi sinuzite, rinite, deviaţii de sept, etc.

Alteori se pot agrava din aceiaşi factori ca cearcănele de culoare său genetic putem avea pe zonă o circulaţie limfatică leneşă sau insuficienta”, mai notează medicul dermatolog.

Consultul, esențial pentru estomparea cearcănelor

Pentru mulți oameni, cearcănele trec de la sine. Ele pot fi genetice, o parte normală a procesului de  îmbătrânire, sau apar de la lipsa somnului. Tocmai de aceea, trebuie identificate cauzele apariției cearcănelor.

”Pentru tratamentul sau estomparea cearcănelor consultul dermatologic este esenţial.

Mai mult chiar, avem nevoie de un dermatolog cu experienţă mare în tratamentul cearcănelor şi care dispune de toate mijloacele de tratament deoarece este o zonă delicată, cu risc, şi văd adesea erori grave. Oricum o luăm, reprezintă o problemă cronică pentru care primul tratament nu este niciodată şi ultimul.

În cadrul consultului, medicul stabileşte tipul cearcănelor: cercane de conformaţie, de culoare, pungi sub ochi sau cearcăne mixte – combinaţii ale celor dinainte.

Schema de tratament se hotărăşte după cauza apariţiei cearcănelor, tipul lor, dar şi după modul de viaţă şi bugetul pacientului”, mai notează medicul.

continuă să citești articolul pe DCMedical.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel