Cele mai interesante curiozități despre limba română

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
freepik.com
freepik.com

Azi, 21 februarie, sărbătorim Ziua Internațională a limbii materne. Cu această ocazie, îți oferim unele dintre cele mai interesante curiozități despre limba pe care o vorbim.

În fiecare an, la data de 21 februarie, este sărbătorită Ziua Internațională a Limbii Materne, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică, multiculturalitatea și valorile culturale universale.

Iată ce curiozități trebuie să știm despre limba română!

Originea latină

Limba română este o limbă indo-europeană din familia limbilor romanice și își are originea în latină, ca toate celelalte limbi romanice, precum franceza, italiana și spaniola.

Influențe diverse

De-a lungul istoriei sale, limba română a fost influențată de diverse limbi și culturi, inclusiv de slavonă, turcă, maghiară, germană și greacă. Aceste influențe se reflectă în vocabularul și gramatica limbii române de azi.

Turca are o influență semnificativă asupra limbii române, datorită istoriei comune a celor două popoare. Astfel, există mai multe cuvinte de origine turcă ce sunt încă folosite în limba română astăzi:

Ciorbă - un fel de mâncare tradițional românesc, cu origini turcești. Cuvântul înseamnă "supă" în turcă.

Cafenea - cuvântul provine din turca "kahvehane", care înseamnă "loc unde se servește cafea".

Mahala - înseamnă "cartier" sau "zona rezidențială dens populată", având origine din turca "mahalle".

Sarma - înseamnă "mâncare înfășurată" și provine din turca "sarma", care înseamnă "înfășurat".

Alfabetul latin

Limba română folosește alfabetul latin, cu câteva adăugiri și modificări. Înainte de 1860, limba română era scrisă folosind alfabetul chirilic.

Previziuni 2024. Ioana Ispas, Vicepreședinte al Asociației Astrologilor: ”2024 se joacă cu artificiile nechibzuinței”

Cuvinte neobișnuite

Limba română conține unele cuvinte neobișnuite și unice, cum ar fi "dor" (un sentiment de nostalgie sau dorință puternică), "dorință" (o dorință puternică, intensă), "dor de mamă" (nostalgie puternică după casă sau familie) și "dorința" (un concept similar cu "dor").

Regionalisme

România este bogată în diversitate regională, iar acest lucru se reflectă în utilizarea diferită a cuvintelor și expresiilor în diferite părți ale țării. De exemplu, există diferențe semnificative între limba vorbită în Moldova, Muntenia, Transilvania și Banat.

România a intrat în Top 30 al celor mai fericite țări. De ce este departe de adevăr?

Unicitatea diacriticelor

Limba română folosește diacritice pentru a marca sunetele specifice. Acestea includ „ă”, „â”, „î”, „ș” și „ț”. Diacriticele sunt esențiale pentru a diferenția sensurile multor cuvinte și sunt parte integrantă a limbii române scrise corect.

Limba oficială

Limba română este limba oficială a României și Republicii Moldova. De asemenea, este recunoscută ca limbă minoritară în unele regiuni din Ungaria, Serbia și Ucraina.

Influențe literare

Literatura română are o influență semnificativă asupra limbii române moderne. Scriitori precum Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale și Tudor Arghezi au contribuit la dezvoltarea și îmbogățirea limbii prin operele lor literare.

Cei mai apreciați poeți români. De Ziua Națională a Lecturii, bucură-te de versurile acestora!

Raportul dintre limba scrisă și vorbită

Există unele diferențe între limba scrisă și limba vorbită în limba română. Limba vorbită poate include expresii, regionalisme sau argouri care nu sunt întotdeauna prezente în limba scrisă formală.

Influența tehnologiei și globalizării

Odată cu avansul tehnologic și globalizarea, limba română a împrumutat multe cuvinte din alte limbi, în special din engleză, pentru a descrie concepte sau tehnologii noi.

Aceste curiozități ilustrează natura bogată și diversă a limbii române, care continuă să se dezvolte și să se adapteze.

Vezi și: Profeția lui Nostradamus: în România se va duce lupta dintre Est și Vest

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel