Cele mai populare întrebări despre planeta Marte. La care știi să răspunzi?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Diverse
pexels.com
pexels.com

În astrologie, Marte are legătură cu modul în care acționezi, dar și cu ambiția și pasiunea. Dar ce știm cu adevărat despre această planetă?

Iată cele mai cunoscute întrebări despre Marte!

1. Sub ce denumire mai este cunoscută planeta Marte?

Planeta Marte este cunoscută și sub denumirea de planeta Roșie, datorită culorii roșiatice. Mai mult, poate fi observată ușor cu ochiul liber de pe Pământ. Oxidul de fier îi conferă acest aspect distinctiv, în comparație cu alte planete.

2. Cu cine a fost asociată planeta Marte?

Marte a fost asociată cu războiul, din cauza culorii roșii, asemănătoare cu a sângelui. Pe 28 noiembrie, sărbătorim Planeta Marte, al cărei nume vine de la zeul roman al războiului.

3. Ne amintește Marte de Terra?

Ca și planeta Pământ, Marte este o planetă terestră, cu atmosferă subțire și cu caracteristici de suprafață care amintesc de deșerturi și calote glaciare polare, precum cele ale Pământului.

4. A câta planetă este Marte de la sistemul solar?

Marte  este a patra planetă din sistemul solar. Ea găzduiește muntele Olimp, cel mai cunoscut munte de pe orice planetă, dar și cel mai mare vulcan.

5. Are Marte sateliți?

DA, Planeta Marte are doi sateliți: Phobos și Deimos.

Ambii sunt mici și au o formă neregulată. Planeta a fost explorată de mai multe nave spațiale fără echipaj, iar Mariner 4, lansată de NASA în 1964, a fost prima navă care a vizitat Marte. La 20 iulie 1976, Viking 1 a efectuat prima aterizare de succes pe suprafața marțiană.

6. Se poate trăi pe Marte?

Aparent, încă se desfășoară investigații care evoluează potențialul de locuire pe Marte, dar și posibilitatea existenței un vieți acolo.

De reținut este că apa lichidă nu poate exista pe suprafața planetei din cauza presiunii atmosferice scăzute, care este mai mică de 1% decât cea a planetei Pământ.

7. De ce Marte este atribuit lunii martie?

"Mars" este și baza numelui lunii martie, nume ce provine din latinescul Martius mēnsis „luna lui Marte”.

8. Din ce este alcătuită Marte?

Planeta este compusă din minerale, care conțin siliciu, oxigen și alte metale și elemente care formează roca. Dar suprafața planetei este compusă în principal din bazalt tholeiitic.

9. Cât de departe este Marte de Soare?

Distanța medie a planetei Marte față de Soare este de aproximativ 230 milioane de km, iar perioada orbitală durează cât 687 de zile pe Terra.

10. Cât înseamnă o zi pe Marte?

O zi de pe Marte durează puțin mai mult decât o zi de pe Terra: 24 de ore, 39 de minute și 35,24 secunde, iar un an de pe Marte este egal cu 1,8809 ani de pe Terra sau un 1 an, 320 de zile și 18,2 ore.

11. Sunt furtuni de praf pe Marte?

Da, pe Marte au loc cele mai mari furtuni de praf din sistemul solar. Aceste furtuni pot dura luni întregi și pot acoperi toată planeta.

12. Este această planetă mai mare sau mai mică decât Marte?

Mercur este singura planetă mai mică decât Marte.

13. Cum este clima pe Marte?

Marte are o climă cu temperaturi extreme şi, fiind mai departe de Soare, este în general mai rece decât Pământul. Temperaturile pot varia de la - 88 de grade Celsius la +27 grade Celsius.

Gravitaţia pe Planeta Roşie este de aproximativ 1/3 din cea a planetei Pământ. Acest lucru înseamnă că o persoană care cântăreşte 100 de kilograme pe Pământ ar cântări doar aproximativ 38 de kilograme pe Marte datorită diferenţei de forţă gravitaţională. 

Îți recomandăm să vezi și: Cele mai populare întrebări despre planeta Venus. Tu știi să răspunzi?

Surse de informare:

http://nasa.gov 

http://space-facts.com 

http://www.planetfacts.net 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel