Cele mai vechi picturi rupestre din America de Sud, descoperite în Patagonia argentiniană

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Pixabay.com
Pixabay.com

Încă un pas a fost făcut în a afla ce făceau strămoșii noștri. Iată ce au descoperit arheologii argentinieni într-o peșteră!

În Patagonia argentiniană, cercetătorii arheologii au găsit cele mai vechi picturi rupestre din America de Sud, care au o vechime de aproximativ 8.200 de ani, informează Reuters joi.

Cele 895 de picturi au fost descoperite de arheologii argentinieni şi chilieni în peştera Huenul 1, un adăpost rupestru de 630 de metri pătraţi situat în provincia Neuquen, la o distanţă de aproximativ 1.100 de kilometri sud-vest de capitala Argentinei, Buenos Aires.

'Am reuşit să datăm patru modele peniforme negre care au fost desenate cu cărbune. Acestea s-au dovedit a fi cele mai timpurii datări directe ale picturilor rupestre din America de Sud', a declarat Dr. Guadalupe Romero Villanueva, autorul studiului publicat în revista Science Advances.

Arheologul argentinian a afirmat că descoperirea indică faptul că producția de artă rupestră a început în peștera Huenul acum aproximativ 8.000 de ani și că practica de a picta acel model special observat în peșteră a fost menținută timp de cel puțin 3.000 de ani. Descoperirea oferă dovezi despre abilităţile artistice şi transmiterile culturale ale societăţilor de vânători-culegători care au locuit în regiune în Holocenul mijlociu, o perioadă cuprinsă aproximativ între 7.000 î.e.n. şi 5.000 î.e.n., şi dezvăluie rezistenţa socioecologică la climă, precum şi faptul că acea tehnică a servit ca mijloc de comunicare între populaţii dispersate.

'Credem că aceste imagini, în special, au făcut parte dintr-un răspuns rezistent al grupurilor mobile de vânători-culegători care au ocupat această peşteră şi mediile deşertice din nordul Patagoniei la provocarea climatică a unei perioade de uscăciune extremă care a avut loc în timpul Holocenului mijlociu', completează Romero Villanueva, cercetător la Consiliul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică din Argentina.

Romero Villanueva a precizat că există şi alte locuri în America de Sud care ar putea avea picturi rupestre chiar şi mai vechi, dar care au beneficiat doar de o datare relativă, cum ar fi Cueva de las Manos din Argentina, cu picturi rupestre ce datează din urmă cu 9.500 de ani.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu)

Ce se mai știe despre picturile rupestre?

Neanderthalii au fost cei care au început să facă artă în peșteri acum aproximativ 64.000 de ani, nu Homo sapiens. Arta paleolitică a evoluat de-a lungul timpului, de la mărcile non-figurative ale corpului la imagini mai elaborate, cu animale vânate dominate. Schimbările stilistice și evoluția modului de reprezentare a animalelor reflectă o perioadă de aproximativ 25.000 de ani. Trebuie să renunțăm la ideea modernă occidentală de artă și să privim aceste manifestări ca parte a unui comportament ritualic, posibil cu conotații religioase, alături de alte activități precum dansul și cântatul, care au avut loc în peșteri.

Vezi și Elefanţii asiatici îşi îngroapă şi îşi jelesc puii morţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel