Elefanţii asiatici îşi îngroapă şi îşi jelesc puii morţi

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Pixabay.com
Pixabay.com

Elefanții asiatici fac un gest incredibil de emoționant pentru puii lor decedați. Iată cum se manifestă doliul lor!

Elefanţii asiatici îşi îngroapă puii morţi şi îi jelesc zgomotos, conform unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă indieni, care detaliază un comportament al pahidermelor ce aminteşte de ritualurile funerare umane, transmite AFP.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Threatened Taxa săptămâna aceasta, cercetătorii au descoperit cinci locuri în care elefanții maturi din nordul statului Bengalul de Vest din India au îngropat puii de elefant în anii 2022 și 2023.

Cei cinci pui de elefant, cu vârste cuprinse între trei luni şi un an, au murit din cauza unei insuficienţe de organe. Ei au constatat, în fiecare caz, că turma a transportat puiul decedat prinzându-l cu trompele de trunchi şi de picioare înainte de a-l îngropa pe spate.

'Datorită observaţiilor oportune, fotografiilor digitale, notelor de pe teren şi rapoartelor de autopsie, sugerăm că rămăşiţele au fost îngropate în maniera ciudată a unei efigii funerare în poziţie orizontală, indiferent de motivul morţii puiului', precizează acest studiu.

În unul dintre cazuri, turma a trâmbiţat zgomotos în jurul puiului care zăcea întins sub pământ, au adăugat autorii cercetării. Conform studiului, se explică faptul că doar puii sunt îngropați în acest mod, deoarece transportul adulților decedați este considerat "imposibil" pentru turma de elefanți din cauza dimensiunilor și greutății acestora.

Autorii Parveen Kaswan şi Akashdeep Roy au precizat că cercetările lor au arătat că 'nu a existat nicio intervenţie umană directă' în înmormântarea fiecăruia dintre cei cinci pui de elefant.

Urme clare provenite de la 15-20 de elefanţi au fost observate în jurul locurilor de înmormântare şi pe pământul sub care au fost îngropate cadavrele puilor.

Elefanţii şi-au îngropat puii în canalele de irigaţii ale unor plantaţii de ceai, la câteva sute de metri distanţă de aşezări umane. Elefanții sunt recunoscuți pentru comportamentul lor social și cooperant, însă până în prezent, înmormântarea puilor a fost "studiată doar pe scurt" în rândul unor elefanți africani.

Fenomenul era încă neexplorat în rândul ”verişorilor” lor asiatici, potrivit acestui studiu. Se ştia deja că elefanţii sălbatici din Africa şi din Asia vizitează cadavrele congenerilor lor adulţi aflate în diverse stadii de descompunere, însă noul studiu a relevat comportamente diferite.

În toate cele cinci cazuri, turma ”a părăsit locul în 40 de minute după înmormântare” şi apoi a evitat să se întoarcă în zonă, alegând în schimb rute de migraţie paralele.

Elefanţii asiatici se află pe lista speciilor pe cale de dispariţie întocmită de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN). Se estimează că 26.000 de exemplare de elefanţi asiatici trăiesc încă în sălbăticie, în principal în India, dar există şi unele care trăiesc în alte câteva ţări din Asia de Sud-Est.

În afara captivităţii, aceste animale trăiesc în medie între 60 şi 70 de ani.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu)

Iată alte câteva specii de animale care înțeleg moartea!

  • Girafele înțeleg moartea și manifestă interes pentru companioni decedați. În Kenya, o mamă girafă a stat lângă puiul său decedat timp câteva de zile, înainte de a se desprinde. Alte girafe au plâns și și-au înfășurat gâturile una în jurul celeilalte, asemănător unei îmbrățișări. În Parcul Național Kruger, Africa de Sud, turiștii au observat girafe în doliu, stând la distanță de o girafă moartă, privind spre cadavru în timp ce vulturii se hrăneau.
  • Orcile sunt cunoscute pentru a-și plânge morții. O observație tulburătoare a fost când o orca numită Tahlequah a ținut cadavrul puiului său la suprafață timp de 17 zile, fără să-l lase să se scufunde. Aceste comportamente indică faptul că orca experimenta o profundă durere. Astfel demonstrează inteligență și complexitate socială asemănătoare cu elefanții.
  • Cimpanzeii au arătat semne evidente că suferă și înțeleg moartea. De exemplu, în Zambia, cercetătorii au observat cimpanzei sălbatici la un adăpost pentru animale orfane, unde, când un mascul în vârstă de 9 ani a murit, grupul a părut să îi plângă moartea. De asemenea, o mamă cimpanzeu a stat alături de trupul neînsuflețit al puiului său timp de câteva zile și a arătat afecțiune față de el, atingându-l delicat pe față și pe gât.
  • Câinii sunt animale care trec prin doliu pentru membrii speciei lor și pentru tovarășii umani. Pot manifesta retragere socială, refuzul de a mânca sau de a bea, și pot căuta tovarășul decedat. Cu toate acestea, mulți oameni de știință cred că nu înțeleg neapărat moartea, ci doar observă absența prietenului lor.

Citește și Motivul pentru care șase din zece români renunţă să cumpere produse eco.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel