Certificatul de virginitate, eliminat oficial în România. A existat un ordin comun al miniștrilor Sănătății și Justiției

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Certificatul de virginitate a fost eliminat în țara noastră, iar ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial. 

Certificatul de virginitate nu mai poate fi eliberat. Autoritățile au eliminat constatarea virginității la femei, conform unui ordin comun al miniștrilor Sănătății și Justiției publicat în Monitorul oficial. 

Această practică reprezintă un act de violență împotriva femeilor și o încălcare a drepturilor omului, cum ar fi dreptul de a fi protejat de discriminare pe criterii de sex, dreptul la viață, libertate și siguranță a persoanei, inclusiv integritatea fizică și drepturile copilului (când este efectuată la o fată sub 18 ani).

Până acum legea spunea că examinările medico-legale în vederea eliberării certificatelor medico-legale, la cererea persoanelor interesate, se făceau pentru ”constatarea virginității, capacității sexuale, vârstei, conformației sau dezvoltării fizice în circumstanțe precum constatarea virginității sau deflorării, viol, perversiuni sexuale, obținerea pentru minore a dispensei de vârsta în vederea căsătoriei, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcina, viduitate, avort, naștere, lehuzie”.

Certificatul de virginitate, o traumă

Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame" a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL că eliminarea acestui test este o victorie. 

”Este o veste extraordinar de bună (eliminarea certificatului de virginitate -n.r.). Să sperăm că se va respecta legea și că nu vor exista cadre medicale ispitite de sume de bani ca să mai facă astfel de constatări.

Este absolut necesară eliminarea acestui certificat de foarte mulți ani. Este o aberație că a existat. Era o procedură absolut abuzivă care încălca drepturile copilului.

În 2019, în România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităților aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an. Acestea sunt realizate în diverse unități de medicină legală din țară, din toate județele.

În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți – în special, de către tați.

Vezi continuarea acestui articol pe DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel