Cistita: cauze și tratament. Unde greșesc femeile

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
sursă foto: Pexels.com, Andrea Piacquadio
sursă foto: Pexels.com, Andrea Piacquadio

Cistita este o afecțiune a tractului urinar care afectează vezica urinară. Medicul ginecolog Radu Neamțu, explică pe pagina sa de Facebook care sunt cauzele care duc la declanșarea cistitei, colegii de la DC Medical au mai multe detalii. 

Cistita este un proces infecțios și inflamator localizat în pereții vezicii urinare, care e localizat la nivelul mucoasei vezicii urinare. În 85-90% din cazuri boala este determinată de infecția cu Escherichia coli, și mai rar de bacterii gram-negative.

De asemenea sunt importante procesele inflamatorii din vagin, tulburările hormonale, oboseala, expunerea la frig, aceștia sunt factori secundari, dar nu și la femeia aflată în premenopauză, menopauză și postmenopauză la care principalul factor declanșator al cistitei este deficitul de hormoni estrogeni.

Ce greșeli fac femeile

Medicul explică care sunt cele mai frecvente două greșeli pe care le fac femeile.

„Femeile care suferă de durere în zona vezicii urinare și urinări frecvente cel mai des fac două greșeli mari: să-și aplice ceva cald pe pelvis și să-și auto-administreze antibiotice. Băile fierbinți sau pernuțele cu apă fierbinte pe zona vezicii urinare sunt chiar contraindicate în cistită. Deoarece căldura favorizează răspândirea agentului infecțios din mucoasa vezicii urinare în stratul muscular al vezicii urinare, acolo unde se află vascularizația, de aceea în urină poate să apară sânge. Adică aplicarea căldurii pe zona vezicii urinare poate declanșa o cistită hemoragică”, mai notează medicul.

Simptomele cistitei

Simptomele posibile la copii includ o temperatură ridicata (febră) de 38 C sau mai mare, slăbiciune, iritabilitate, apetit redus și vărsături. Persoanele în vârstă se pot simți slăbite și febrile. Există o nevoie frecventă de a urina, dar de fiecare dată sunt eliminate doar cantități mici de urină.

Semnele și simptomele comune ale cistitei:

- urme de sânge în urină

- urină întunecată, tulbure sau cu miros puternic

- durere chiar deasupra osului pubian, în partea inferioară a spatelui sau în abdomen

- senzație de arsură la urinare

- urinare frecventă sau nevoia de a urina frecvent

În cazul în care cistita este prezentă la copii, aceștia pot prezenta oricare dintre simptomele enumerate mai sus, plus vărsăturile și slăbiciunea generală.

Unele boli sau afecţiuni au simptome similare cu cistita. Acestea includ:

- uretrita sau inflamarea uretrei

- sindromul vezicii dureroase

- prostatita sau inflamaţia glandei prostatei

- hiperplazie benignă de prostată, la bărbaţi

- sindromul tractului urinar inferior

- gonoree

- chlamydia

- candida

Uneori, cistita apare ca un simptom al altor afecţiuni medicale, cum ar fi:

- diabet

- pietre la rinichi

- HIV

- prostata mărită

- leziuni ale coloanei vertebrale

Cum se previne boala

Cistita poate fi prevenită respectând câteva reguli simple.

”În primul rând trebuie evitată expunerea la frig, respectarea regulilor de igienă, iar cel mai important este corectarea deficitului de estrogen prin administrarea terapiei hormonale atât pe cale sistemică cât și locală.

Pentru procedurile de igienă ar trebui folosite produse din farmacie care au un pH neutru. Este important de golit vezica urinară atunci când este nevoie, de evitat vestimentația strânsă care poate afecta vascularizația pelvină - unul din factorii declanșatori ai cistitei”, mai explică medicul.

Citiți despre tratamentul pentru cistită în continuarea articolului pe DC Medical.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel