Comisia ONU pentru Statutul Femeii: se vizează progresele în privinţa egalităţii de gen

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat luni că ''patriarhatul contraatacă'' pentru a le răpi femeilor drepturile câştigate în ultimul deceniu.

De la ONU, se poartă o luptă pentru a le menţine în vigoare şi pentru a se realiza progrese în privinţa egalităţii de gen, transmite EFE.

Dezinformarea şi dezinformarea misogină înfloresc pe platformele de socializare. Aşa-numitul trolling de gen are ca obiectiv specific să reducă la tăcere femeile şi să le excludă din viaţa publică.

Poveştile pot fi false, dar daunele cauzate sunt foarte reale, a spus Guterres la începutul celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW), care are loc în perioada 6-17 martie la New York.

În discursul său de deschidere la Congres, care anul acesta va aborda diferenţele de gen în tehnologie şi inovare, secretarul general al ONU a subliniat, de asemenea, că femeile şi fetele au rămas în urmă în cursa tehnologică. 'Trei miliarde de oameni încă nu sunt conectaţi la internet, iar majoritatea sunt femei şi fete din ţările în curs de dezvoltare.

Şi în ţările mai puţin dezvoltate, doar 19% dintre femei sunt online', a spus el. De asemenea, Guterres a subliniat că fetele şi femeile reprezintă doar o treime din procentul studenţilor la ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică şi a avertizat că decalajul de gen este şi mai mare în sectorul inteligenţei artificiale, unde 'doar unul din cinci lucrători este femeie'.

'Secole de patriarhat, discriminare şi stereotipuri nocive au creat un decalaj uriaş de gen în ştiinţă şi tehnologie (...). Inteligenţa artificială modelează lumile noastre viitoare. Să sperăm că nu o face cu părtinire de gen, a adăugat el.

În prezentarea sa, înainte ca diverse comisii să discute despre stadiul actual al progreselor şi eşecurilor drepturilor femeii în domeniul tehnologic, Guterres a făcut un apel urgent la responsabilizarea femeilor şi îmbunătăţirea situaţiei acestora pe piaţa muncii - cu o creştere a nivelul veniturilor lor -, dar şi în domeniul educaţiei.

De asemenea, el a îndemnat liderii politici să promoveze 'participarea deplină a femeilor şi fetelor la funcţii de conducere în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, de la guverne la sălile de consilii şi sălile de clasă'.

Preşedinta Comisiei, Mathu Joyini, a subliniat, la rândul său, că 'discriminarea de gen este o problemă sistemică' care s-a integrat atât în viaţa politică, socială şi economică, cât şi în sectorul tehnologic.

'Tehnologiile digitale transformă rapid societatea, permiţând progrese fără precedent pentru a îmbunătăţi situaţia socială şi economică a femeilor şi fetelor, dar şi dând naştere la noi provocări profunde care pot perpetua şi adânci modelele existente de inegalităţi de gen', a insistat ea.

Vezi şi: ONU confirmă că inegalitatea de gen pe piaţa muncii este mai însemnată decât se credea

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Gabriela Ionescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel