Condiţiile economice se vor deteriora în lunile următoare (studiu). Tripla conjuncție istorică din semnul Taurului

Autorul articolului: Astrosens Team | Dată: 02 aug 2022, 15:29 | Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Condiţiile economice se vor deteriora în lunile următoare, sunt de părere 86% dintre participanţii la studiul Deloitte Private Equity (PE) Confidence Survey, în contextul în care COVID-19, războiul din Ucraina şi inflaţia au efecte negative puternice asupra achiziţiilor, lanţurilor de aprovizionare şi ratelor dobânzilor.

Potrivit unui comunicat al companiei, pesimismul este chiar mai puternic decât la izbucnirea pandemiei şi niciunul dintre participanţii la sondaj nu se aşteaptă la o îmbunătăţire a climatului economic general.

Indicele de încredere, care de obicei evoluează în tandem cu aşteptările privind evoluţia economică, a scăzut puternic, de la 149, în vara anului 2021, la 58, în vara anului 2022, acesta fiind al doilea cel mai scăzut nivel istoric, după octombrie 2008, în timpul crizei financiare globale (când a ajuns la 48).

O diferenţă crucială faţă de 2008 este că piaţa de private equity din regiune este acum foarte experimentată, atât în ceea ce priveşte membrii echipei, cât şi instituţiile, subliniază studiul. În ciuda incertitudinii în creştere, firmele de capital privat încă au apetit pentru tranzacţionare, aproximativ jumătate dintre acestea spunând că se vor concentra pe noi investiţii (în scădere de la 61%, în iarnă).

Explicaţia pentru aceste planuri ţine de aşteptările privind scăderea indicilor de evaluare, 14% dintre respondenţi spunând că vânzătorii au cerut preţuri mai mici în ultimele şase luni, iar 65% cred că această tendinţă va continua. Această evoluţie marchează o schimbare în privinţa preţurilor, care au fost ridicate atât în Europa, cât şi la nivel global, subliniază studiul - înainte de pandemie, acestea au crescut, apoi au stagnat şi apoi au crescut din nou abrupt. Companiile lideri de piaţă continuă să fie cele mai interesante pentru fondurile de private equity care vor să cumpere (53%), în timp ce start-up-urile au atras atenţia a doar 8% dintre acestea. 'Ne aflăm într-o fază dominată de cumpărători, arată studiul nostru. Faptul că multiplii de evaluare sunt în scădere face ca această perioadă să fie propice achiziţiilor. Cu toate acestea, firmele de capital privat rămân prudente, după cum deducem din creşterea ponderii celor care se vor concentra pe gestionarea portofoliului (43%), ceea ce sugerează o atitudine defensivă, în anticiparea unor dificultăţi. În prezent, inflaţia şi costul finanţării sunt unele dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă piaţa din Europa Centrală.

În România, nu ne aşteptăm să vedem diferenţe faţă de restul regiunii, deşi cred cu tărie că ţara noastră este o destinaţie ideală pentru investiţiile pe care multe ţări din Vestul Europei sau chiar de pe alte continente intenţionează să le facă în viitorul apropiat', a declarat Radu Dumitrescu, partener coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Firmele de private equity din Europa Centrală se aşteaptă la dificultăţi în ceea ce priveşte finanţarea tranzacţiilor în lunile următoare, în condiţiile în care peste două treimi dintre acestea (71%) anticipează o reducere a accesului la finanţare, în creştere semnificativă de la 30%, în iarnă. În contextul în care băncile acordă credite mai puţine sau la costuri foarte mari, în Europa Centrală încep să apară fondurile de finanţare a datoriilor (debt funds), care sunt populare în SUA şi au început să apară în Europa în jurul anului 2010. În ultimul an, importanţa aspectelor legate de sustenabilitate (ESG - environment, social, governance) a crescut atât pentru companii, cât şi pentru fondurile de capital privat. Peste jumătate dintre participanţii la studiu (53%) au implementat o politică de investiţii care include în mod specific factori ESG, comparativ cu 30%, în timpul iernii. Pe de altă parte, companiile încep să-şi dea seama că accentul pus pe sustenabilitate poate fi o sursă puternică de creştere, la fel ca şi digitalizarea, şi poate duce la creşterea evaluării unui business pentru cumpărătorii internaţionali. În ceea ce priveşte mărimea tranzacţiei, Europa Centrală este, de obicei, o piaţă de dimensiune medie, iar peste două treimi dintre firmele de private equity (69%) nu se aşteaptă la schimbări în acest sens în lunile următoare, în ciuda degradării contextului general.

Uranus va rămâne în Taur până în 2026, deci nimic nu este sigur, în orice clipă ne putem confrunta cu exact scenariul care nici prin cap nu ne-ar fi trecut vreodată, așa că e bine să avem mereu un fond de rezervă.Pe 31 iulie 2022 Uranus a fost în Taur lângă Nodul Nord, iar pe 1 august li s-a alăturat și Marte. Azi, pe 2 august Marte face conjuncția cu Uranus: cutremur pe piețele financiare, fluctuații, pot apărea surprize. Aici se va da tonul financiar.

Pentru istoria omenirii genul acesta de aspect schimbă lumea, dar la nivel personal, o asemenea conjuncție nu se simte decât dacă ai planete în Taur în jurul gradului 18 sau în Scorpion tot la același grad. Totodată, cei cu marcaj de Leu și Vărsător ar mai putea simți acest eveniment sau ar putea întâmpina anumite situații, însă astrologul Daniela Simulescu ne anunță că acest tip de aspect va fi unul despre care vor vorbi astrologii din viitor când se vor uita la imaginea de ansamblu, văzând felul în care s-au derulat evenimentele de-a lungul anilor. Detalii despre tripla conjuncție aici, despre Marte în Taur aici, iar despre horoscopul banilor în a doua jumătate a anului chiar aici! 

sursă: (AS - autor: George Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play