Creşte numărul internărilor de urgenţă la psihiatrie. Cele TREI mari cauze şi recomandările specialiştilor

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Creşte numărul internărilor de urgenţă la psihiatrie. Cele TREI mari cauze şi recomandările specialiştilor (sursa foto: Sam Moqadam / Unsplash)
Creşte numărul internărilor de urgenţă la psihiatrie. Cele TREI mari cauze şi recomandările specialiştilor (sursa foto: Sam Moqadam / Unsplash)

Numărul persoanelor aduse în sistem de urgenţă din cauza depresiilor, a abuzului de alcool sau a consumului de droguri a crescut, în ultimii doi ani, cu 50%, la Institutul de Psihiatrie Socola.

Conform statisticilor Institutului de Psihiatrie Socola, în cursul anului 2021 au ajuns în urgenţe şi au fost internate 1.358 persoane din cauza depresiei, 1.691 persoane din cauza abuzului de alcool şi 95 de persoane din cauza consumului de droguri.

Potrivit medicilor specialişti, creşterea este cu 50% mai mare faţă de anul 2019.

Medicul primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi, Petronela Nechita, a declarat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) descrie sănătatea mintală ca fiind "o stare de bine în care fiecare persoană îşi realizează propriul potenţial, poate face faţă tensiunilor normale ale vieţii, poate lucra cu folos şi productiv şi este capabilă să contribuie la rândul ei la dezvoltarea comunităţii din care face parte".

Cauze



Uneori, susţine aceasta, termenul de "sănătate mintală" se referă la absenţa unei afecţiuni psihice.

"OMS subliniază însă că sănătatea mintală este 'mai mult decât absenţa tulburărilor mintale sau a dizabilităţii'. O sănătate mintală optimă nu înseamnă doar să evitaţi tulburările psihice, ci şi să vă îngrijiţi de fericirea şi de starea dumneavoastră de bine! Fiecare dintre noi este expus riscului de a dezvolta o problemă de sănătate mintală, indiferent de vârstă, sex, venit sau etnie. Contextele sociale şi financiare, factorii biologici şi stilul de viaţă influenţează sănătatea mintală", a declarat Petronela Nechita.

Conform acesteia, primul ajutor în sănătatea mintală se referă la acordarea unui suport emoţional persoanelor din jurul nostru - prieteni, colegi, membri ai familiei - care trec prin dificultăţi emoţionale. Acesta presupune, mai întâi de toate, să le arătăm empatie şi compasiune.

"Sănătatea mintală depinde de echilibrul delicat dintre mai mulţi factori, precum cei biologici, precum predispoziţia genetică, compoziţia substanţelor chimice de la nivelul creierului; factorii sociali: precum sprijinul social, prietenii; economici şi de mediu: statut social şi condiţii de viaţă; experienţe de viaţă neplăcute în copilărie - traume, abuzuri; experienţe legate de boli cronice existente - cancer, diabet; consumul la risc de alcool şi droguri recreaţionale", a explicat Petronela Nechita.

Medicul psihiatru a mai spus că putem vorbi despre un semn de avertizare timpurie a unei probleme de sănătate mintală atunci când vă simţiţi neajutoraţi sau fără speranţă, trăiţi sentimente de vinovăţie, simţiţi că nimic nu mai contează pentru dumneavoastră, v-aţi pierdut interesul faţă de hobby-uri sau alte activităţi anterior plăcute, plângeţi mult fără vreun motiv anume, atunci când începeţi să vă izolaţi treptat de ceilalţi, când simţiţi o stare de confuzie sau uitaţi des, când aveţi foarte puţină energie, simţiţi o stare de îngrijorare sau panică sau simţiţi o frică foarte puternică.

Psihiatrul spune că nu trebuie să treceţi cu vederea nici atunci când sunteţi irascibili, vă enervaţi uşor, ţipaţi, sunteţi ostili sau agresivi, treceţi brusc de la o dispoziţie la alta, de ceea ce determină probleme de relaţionare sau atunci când auziţi voci ori vedeţi imagini pe care ceilalţi din jurul dumneavoastră nu le percep, credeţi că ceilalţi din jur conspiră împotriva dumneavoastră, vă simţiţi incapabili să faceţi faţă problemelor şi activităţilor zilnice, au apărut schimbări importante în obiceiurile legate de alimentaţie şi somn, consumaţi droguri, fumaţi, beţi mai mult ca de obicei, vreţi să vă faceţi rău sau să faceţi rău celor din jur, vă gândiţi la moarte sau aveţi intenţia de a vă sinucide.

"Pe parcursul vieţii, dacă o persoană are o problemă de sănătate mintală, gândirea, dispoziţia şi comportamentul acesteia pot fi afectate. Cu cât aveţi mai multă grijă de dumneavoastră, cu atât o să predomine mai mult starea de bine. Problemele de sănătate mintală nu sunt rezultatul unor slăbiciuni personale, al lipsei de caracter sau al lipsei de educaţie", consideră dr. Nechita.

Recomandările specialiştilor



În opinia psihiatrului de la Institutul de Psihiatrie "Socola" Iaşi, există câteva activităţi de îngrijire personală care pot ajuta în îmbunătăţirea sănătăţii mintale.

"Trataţi-vă cu bunătate şi respect şi evitaţi autocritica. Faceţi-vă timp pentru hobby-urile şi proiectele preferate şi lărgiţi-vă orizontul de cunoaştere. Este indicat să petreceţi mai mult timp în natură; meditaţi, faceţi exerciţii de relaxare, rugaţi-vă. Oferiţi din timpul şi energia dumneavoastră pentru a ajuta pe altcineva, păstrând, totuşi, nişte limite. Vă veţi simţi bine atunci când faceţi ceva tangibil pentru a ajuta pe cineva aflat într-o situaţie dificilă. În plus, este o modalitate excelentă de a cunoaşte oameni noi. Învăţaţi cum să fiţi rezilienţi la stres. Înţelegeţi că lucrurile în viaţă nu se întâmplă mereu în favoarea dumneavoastră şi adaptaţi-vă situaţiei, rămânând pozitivi, cu speranţa că veţi găsi o rezolvare în timp, chiar dacă pe moment nu o vedeţi. Această abilitate, denumită rezilienţă, este o caracteristică a unei sănătăţi psihice puternice. În plus, vă permite revenirea din evenimentele neplăcute, reuşind să rămâneţi concentraţi, flexibili şi productivi în acţiunile pe care le întreprindeţi. Oamenii care au conexiuni familiale sau sociale puternice sunt, în general, mai sănătoşi decât cei care nu au o reţea de sprijin. Decideţi ce vreţi să realizaţi din punct de vedere academic, profesional şi personal şi stabiliţi paşii de care aveţi nevoie pentru a vă atinge obiectivele. Ţintiţi sus, însă fiţi realişti şi nu vă suprasolicitaţi. Veţi avea un sentiment extraordinar de realizare pe măsură ce progresaţi în proiectele dumneavoastră. Evitaţi alcoolul şi alte droguri. Uneori, oamenii consumă alcool pentru a se 'trata', dar, în realitate, acestea nu fac decât să agraveze problemele", a mai precizat Petronela Nechita.

Conform acesteia, faptul că apelaţi la ajutorul unui profesionist, psiholog sau medic psihiatru, este o dovadă de putere, nu o slăbiciune.

"Sănătatea mintală reprezintă starea noastră de bine - cea emoţională, psihică şi socială - şi afectează modul în care gândim, simţim şi acţionăm. De asemenea, sănătatea noastră mintală ne ajută să gestionăm stresul, să relaţionăm cu ceilalţi şi să facem alegeri în viaţă. Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieţii, de la copilărie şi adolescenţă până la maturitate. Aşadar, este important să reţineţi că tratamentul tulburărilor mintale este eficient, iar persoanele care primesc îngrijire adecvată se pot vindeca în totalitate sau pot obţine o remisie completă a simptomelor şi pot trăi o viaţă împlinită", a concluzionat Petronela Nechita. 

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel