Cum a fost descoperit Pluto. Omul de știință din spatele reușitei

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Clyde Tombaugh a fost omul de știință care a descoperit Pluto în 1930.

Clyde Tombaugh a fost omul de știință care a descoperit Pluto în 1930.

Povestea sa este una fascinantă, dar și plină de controverse. Nimeni nu l-a crezut când a anunțat că a găsit o nouă planetă în sistemul solar, pentru că metoda sa de observație era neobișnuită și neconvențională. Acesta spus că a descoperit Pluto pentru că o săgeată arăta spre planetă pe cer. Nu era vorba de o săgeată reală, ci de o iluzie optică creată de două stele îndepărtate care se aliniau cu poziția lui Pluto.

Tombaugh a folosit un telescop special, numit astrograf, care putea fotografia cerul în mai multe nopți consecutive. Apoi, compara fotografiile și căuta diferențe în poziția stelelor.

Astfel, a reușit să detecteze mișcarea lui Pluto pe orbita sa foarte îndepărtată și excentrică. A fost o realizare extraordinară, dar și o coincidență norocoasă, pentru că Pluto este un obiect ceresc foarte mic și slab luminat.

Mulți astronomi au fost sceptici și au cerut dovezi suplimentare. Abia după ce au fost confirmate observațiile lui Tombaugh de alte telescoape, Pluto a fost recunoscut oficial ca a noua planetă a sistemului solar. Tombaugh a rămas în istoria astronomiei ca un pionier și un vizionar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel