Cum prevenim gastrita de primăvară. Medicul Ruxandra Pleșea: Nu ne atingem de citrice, roșii și condimente

astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Wellness
Cum prevenim gastrita de primăvară. Medicul Ruxandra Pleșea - Nu ne atingem de citrice și roșii
Cum prevenim gastrita de primăvară. Medicul Ruxandra Pleșea - Nu ne atingem de citrice și roșii

Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, a explicat, la emisiunea Super Neatza cu Răzvan și Dani, din data de 24 martie, ce este  gastrita de primăvară și cum o putem preveni.

Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, a atras atenția că există alimente care ne pot sabota. Venirea primăverii poate duce la agravarea gastritei din cauza consumului mai ridicat de crudități.

"Gastrita cronică se reactivează primăvara și toamna, iar simptomatologia este puternică primăvara. Oricine poate avea gastrită dacă nu este cuminte la un anumit moment al vieții sale. Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacale, care are mai multe cauze, printre care și consumul exagerat de alcool. Cu privire la alte alimente, cercetările nu s-au pus de acord. Nu au fost studii care să spună că anumite alimente sau consumul în exces al anumitor alimente provoacă gastrită. Dar pentru alcool și pentru mirodeniile iuți se pare că există un acord și că ele, consumate în exces, pot să producă tulburări de mucoasă stomacală, adică gastrită.

După ce ai căpătat această gastrită sunt alimente care te poți sabota să te simți mai rău. Gastrita dă dureri în capul pieptului. De multe ori este combinată și cu reflux gastric și atunci apar arsurile", a dezvăluit medicul Ruxandra Pleșea.

"Nu intrăm în panică, ci ne liniștim puțin, pentru că există întotdeauna un profil psiho emoțional al pacientului cu gastrită. Adică stresul, îngrijorarea, incapacitatea de a exprima furia, incapacitatea de auto-acceptare, depresia toate sunt sunt puse în legătură cu frecvența crescută a gastritei. Toate acestea duc la consum de alcool, la fumat în exces și consum de dulciuri.

Citricele au un efect devastator la un pacient cu gastrită, cu ulcer și cu esofagită. Și atunci nu ne atingem de ele. Și murăturile nu sunt bune pentru pacienții cu gastrită. Studiile spun, încă din 2016, cum că probioticele fac un ecosistem foarte bun, duc la vindecare și la ameliorarea gastritei cronice. De aceea se dau probiotice, pentru că bacteriile bune se bat cu o bacterie rea din stomac, Helicobacter Pylori, care duce la gastrită în peste 90% din cazuri. Această bacterie scade atunci când mănânci probiotice. De aceea, pe termen lung și în momentele în care nu ești în criză, poți mânca murături, usturoi și ghimbir. Dar faci asta în afara crizei, deoarece te vor ajuta", a mai spus Ruxandra Pleșea.

"Roșiile sunt bune în afara crizelor. Dacă ai gastrită și ai băut o supă de roșii cu piper, chemi salvarea. Deci, nu te atingi de roșii. Piperul și condimentele iuți sunt interzise dacă ai gastrită. Ceapa și usturoiu sunt hrană pentru bacteriile bune, conțin prebiotice, dar nu le mânca în criză.

Pacienții cu gastrită mănâncă biscuiți, covrigei, pâine ca să calmezi durerea și, în câteva luni,  apar kilogramele în plus și chiar obezitatea. În primul rând, mergi la medic, deoarece  o gastrită netratată se poate complica și merge către ulcer? Și în primul rând te tratezi. Te duci la psiholog ca să îți exprimi furia și emoțiile, dormi bine, nu mai consumi alcool, faci tratamentul corect și în 14 zile cu dieta de cruțare gastrică și cu un somn bun, ameliorezi gastrita", spune Ruxandra Pleșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel