Curiozități despre Pluto. Știai aceste detalii despre "planeta pitică"?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Diverse
Freepik.com
Freepik.com

Știm că Pluto este planeta transformării, a puterii, a viselor și a iluziilor. Dar ce alte informații merită să mai cunoaștem despre cea numită "planeta pitică"?

Iată cele mai interesante curiozități despre Pluto!

1. Când sărbătorim Ziua lui Pluto?

În fiecare an, pe 18 februarie, Ziua lui Pluto (#PlutoDay) sărbătoreşte descoperirea fostei planete. Până în 2006, planeta pitică a fost considerată una dintre cele nouă planete din Sistemul Solar.

2. Când a fost descoperită Pluto?

Astronomul american Clyde Tombaugh a descoperit Pluto la Observatorul Lowell, pe 18 februarie 1930, la 84 de ani după descoperirea lui Neptun.

Observatorul Lowell a anunţat oficial descoperirea celei de-a 9-a planete, o lună mai târziu, la 19 martie 1930.

Cele mai populare întrebări despre planeta Marte. La care știi să răspunzi?

3. După cine a fost numit Pluto?

Pluto a fost numit după zeul Lumii de Jos, Hades, numit Pluto de romani.

Numele dat corpului ceresc îl onorează, de asemenea, pe astronomul american Percival Lowell, care credea că există o altă planetă dincolo de Neptun şi a iniţiat căutările care au dus la descoperirea lui Pluto. Iniţialele sale sunt primele două litere din numele Pluto.

4. Când a fost redus Pluto la statutul de planetă pitică?

La 24 august 2006, Uniunea Astronomică Internaţională (IAU) a redus Pluto la statutul de planetă pitică.

UAI a stabilit că Pluto nu a reuşit să îndeplinească anumite criterii care o defineau drept o planetă de dimensiuni normale.

O planetă de dimensiuni normale trebuie să orbiteze în jurul Soarelui, să aibă o masă suficientă pentru a atinge echilibrul hidrostatic şi să cureţe zona din jurul orbitei sale.

Pluto îndeplineşte primele două criterii, dar nu şi pe cel de-al treilea.

Cu alte cuvinte, nu există alte corpuri de dimensiuni comparabile sub influenţa gravitaţională a acestuia. De asemenea, tehnologia modernă le-a permis astronomilor să descopere alte corpuri din spaţiu care au aceeaşi dimensiune sau sunt mai mari decât Pluto.

Deşi există sute de planete pitice, UAI recunoaşte oficial doar cinci dintre ele. Printre acestea se numără Ceres, Pluto, Eris, Haumea şi Makemake.

5. Câți sateliți are Pluto?

Pluto are cinci sateliţi cunoscuţi. Atmosfera extrem de subţire a lui Pluto este formată în cea mai mare parte din azot.

Atmosfera lui Pluto, deja destul de subțire, este alcătuită în mare parte din nitrogen și câteva picături de metan și monoxid de carbon. Pe măsură ce temperaturile de la suprafață scad, se pare că asta cauzează nitrogenul să înghețe din nou, astfel cauzând atmosfera să dispară.

6. Cât înseamnă o zi pe Pluto?

O zi pe Pluto este egală cu 6,4 zile pe Pământ. Planeta pitică are nevoie momentan de 248 de ani pământeni pentru a efectua o singură orbită a Soarelui, ajungând până la 30 de unități astronomice (AU) depărtare de Soare, adică de 30 de ori distanța dintre Terra și Soare.

7. Există zăpadă pe Pluto?

În anii recenți, astronomii au reușit să descopere că există munți acoperiți de zăpadă pe Pluto și oceane lichide sub suprafața sa, două descoperiri care ne pot spune mai multe despre modul în care funcționează atmosfera lui Pluto. Ambele descoperiri au fost făcute de survolarea din 2015, potrivit Descopera.

Îți recomandăm să vezi și: În ce semn era Pluto când te-ai născut? Planeta transformării şi puterii, care schimbă lumea cu fiecare tranzit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel