De ce ne este frică să recunoaștem că suferim de depresie și tulburări psihice? Expertul explică

Autorul articolului: Elena Didila |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Rușinea, sentimentul de inadecvare, adesea cei care suferă de o tulburare mintală se luptă și cu aceste sentimente.

 

Nu este ușor să recunoști că suferi și că ai nevoie de ajutor pentru a ieși din suferința emoțională. Încă există un stigmat care persistă în jurul sănătății mintale.

"Tulburările mintale nu trebuie trăite cu rușine. Gândește-te doar că, înainte de pandemie, una din trei persoane avea o problemă psihologică", a explicat profesorul Davide Lazzari, Președinte al Ordinului Psihologilor din Italia, pentru Fanpage.it.

Care sunt semnele tipice ale acestei patologii?

”Făcând un discurs general se poate spune că cel mai evident simptom este o schimbare semnificativă a dispoziției și a modului de a vedea lucrurile în sens negativ. Totuși, trebuie spus că termenul de depresie este generic și se poate referi la situații foarte diferite în ceea ce privește severitatea și exprimarea simptomelor. Recunoașterea acesteia nu este întotdeauna ușoară din cauza diferitelor forme ale tulburării. Este clar că pentru un diagnostic este necesar să te bazezi pe un specialist, medic sau psiholog. Oamenii empatici au o privire mai atentă și la fel și membrii familiei sau persoanele cu care avem o relație afectivă, chiar dacă nu este un fapt generalizabil”,  a explicat profesorul Davide Lazzari.

Care sunt terapiile prin care trec cei care suferă de această problemă?

”Ghidurile bazate pe dovezi indică intervenția psihoterapeutică pentru cele mai frecvente forme, uneori combinată cu tratamentul medicamentos. Evident că alegerea depinde de tipul de tulburare și de specificul persoanei, inclusiv de preferințele acesteia”, a răspuns profesorul Davide Lazzari.


Ce pot face oamenii din jurul tău pentru a fi de sprijin celor care se confruntă cu această boală?


”Consider că viziunea culturală este importantă pentru ca toată lumea, în fața dificultăților sau a unor evenimente sau situații particulare, să poată dezvolta forme de disconfort până la tulburări reale. Nu este nevoie să dramatizăm sau chiar să negăm sau să banalizăm, ci să ne confruntăm cu realism, să avem grijă de noi înșine. Să ne amintim că majoritatea acestor probleme sunt absolut rezolvabile și putem scăpa de ele având o experiență de creștere”, a sfătuit profesorul.


Ce nu trebuie spus sau făcut în mod absolut?

”Cred că răspunsul este evident: respectul pentru celălalt stă la baza oricărei relații și conviețuiri umane. Cu atât mai mult când celălalt are probleme de sănătate, fie ele fizice sau psihice. În ultimii ani, se lucrează mult pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța sănătății mintale. Și acest episod rău de televiziune din timpul Big Brother Vip, a arătat în schimb cât de multe boli mintale, și în special depresia, sunt încă stigmatizate”, a concluzionat profesorul Davide Lazzari.

Citește și:

Trucuri pentru a adormi mai ușor

Să nu poți adormi poate fi frustrant și poate avea consecințe pentru ziua următoare. Cu toate acestea, oamenii pot învăța să adoarmă mai repede folosind câteva sfaturi, niște trucuri simple și naturale. Lucruri diferite funcționează pentru oameni diferiți, așa că fă-ți timp pentru a experimenta pentru a găsi ceea ce funcționează în cazul tău. Acest articol analizează 4 metode naturale pe care oamenii le pot folosi pentru a-i ajuta să adoarmă rapid, scrie Medical News Today.

Mulți oameni care trăiesc cu insomnie pot sta întinși în pat întrebându-se cum să adoarmă. Când se întâmplă acest lucru, o persoană poate încerca să folosească sfaturile de mai jos. Unele sunt schimbări pe termen lung ale stilului de viață, în timp ce altele sunt soluții pe termen scurt de încercat în acest moment.

1. Creați un model de somn consistent


A merge la culcare la ore diferite în fiecare noapte este un obicei comun pentru mulți oameni. Cu toate acestea, aceste modele neregulate de somn ar putea interfera cu somnul, deoarece întrerup ritmul circadian al corpului.

Ritmul circadian este o selecție de schimbări comportamentale, fizice și mentale care urmează un ciclu de 24 de ore. O funcție principală a ritmului circadian este cea de a determina dacă organismul este pregătit pentru somn sau nu.

Acest lucru este puternic influențat de un ceas biologic care eliberează hormoni pentru a induce somnul sau starea de veghe. A merge la culcare la aceeași oră în fiecare noapte ajută ceasul corporal să prezică când să inducă somnul.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel