Explicația psihologului: De ce apare empatia când moare o persoană publică. Moartea Reginei Elisabeta a II-a a trezit emoția unei lumi întregi

Autorul articolului: Astrosens Team | Dată: 09 sep 2022, 17:16 | Categorie: Stiri
sursă foto: Facebook, The Royal Family
sursă foto: Facebook, The Royal Family

Ce înseamnă empatia pe care o arată oamenii la moartea persoanelor publice. De ce empatizăm cu persoanele din spațiul public, vedete, politicieni, atunci când mor, ne explică colegii de la DC Medical, cu ajutorul psihologului Radu Leca.

Încetarea din viață a persoanelor publice declanșează la scară largă emoții, iar empatia este una dintre ele. De altfel, ceea ce s-a putut vedea în primele ore de la anunțul privind starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, urmat de cel al decesului, a arătat cum un singur om, prin existența sa și prin faptele sale, a unit „în simțiri” o lume întreagă.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii: un nativ Taur, cu Ascendent în Capricorn și cu „inimă de Leu”

Despre empatia creată ca urmare a trecerii în neființă a persoanelor publice ne-a vorbit, în exclusivitate, psihologul Radu Leca, acesta explicându-ne care este mecanismul ce declanșează atât emoțiile pozitive, cât și cele negative.

„Noțiunea de pierdere a dragostei, imaginea de sine a oamenilor se întregește prin totalitatea tuturor persoanelor publice pe care noi le simpatizăm. Fără ele noi ne simțim mai singuri, mai triști, mai nepopulari, mai ai nimănui. Nu mai simțim ideea de apartenență”, a declarat psihologul Radu Leca, pentru DC Medical.

Contestarea valorilor și frustrările

În același rând sunt și situații în care parte dintre lucruri făcute de persoanele publice sunt contestate sau pur și simplu ignorate, în încercarea unora de a le pune într-o lumină nefavorabilă.

„Tot ceea ce înseamnă contestare are legătură cu un pachet original și uriaș de frustrări. Când noțiunea de frustrare apare, ea este însoțită 100% de negație. 

Și atunci este absolut uman și firesc ca orice negație să înceapă cu o ipoteză plauzibilă de la care se pornește și care să susțină din punct de vedere argumentativ negația, ea nefiind 100% reală”, a mai spus psihologul.

Un exemplu recent de contestare a fost vizibil săptămâna trecută, chiar după moartea lui Mihail Gorbaciov, cel care a fost conducătorul Uniunii Sovietoce din 1985 până în 1991, de numele căruia se leagă încetarea Războiului Rece, precum și prăbușirea Uniunii Sovietice.

continuarea articolului pe DC Medical.ro

Ai citit și despre cât de mult îndrăgește noul Rege Charles al III-lea România?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play