Expoziţia temporară „160 de ani de Poşta Română”, la Muzeul Naţional de Istorie a României

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Expoziţia temporară „160 de ani de Poşta Română” este deschisă până la 31 august, în Holul Central al Muzeului Naţional de Istorie a României. Potrivit unui comunicat al MNIR, transmis miercuri AGERPRES.

Organizată în colaborare cu Compania Naţională Poşta Română, expoziţia aduce în faţa publicului principalele momente din istoria poştei, de la primele timbre poştale, la povestea surugiilor şi a lucrătorilor poştali.

Prin intermediul acesteia sunt prezentate obiecte foarte valoroase din Colecţia Filatelică a României, cum ar fi pietrele litografice folosite pentru emisiunile Carol cu barbă şi Carol cu favoriţi, plăcile de tipar şi colile de timbre din emisiunea Principatele Unite (1862-1864), matriţele pentru emisiunile Paris (1872) şi Bucureşti (1879), colile de timbre din emisiunile Carol I gravate şi Carol I tipografiate şi modelarele de culoare. Sunt expuse numeroase machete pentru emisiuni de timbre, cum ar fi Centenarul mărcii poştale Asistenţa PTT, Uzuale Efigie Regele Mihai.

O importantă parte a expoziţiei este constituită de evoluţia instituţiei poştale, ilustrată prin numeroase obiecte, cum ar fi un costum de surugiu original din secolul al XIX-lea şi o replică realizată cu ocazia Centenarului mărcii poştale, alături de care este expusă o machetă de staţie poştală, precum şi una de diligenţă. Numeroase scene din viaţa surugiilor pot fi recompuse prin intermediul tablourilor pictate de Nicolae Mantu şi a litografiilor de secol al XIX-lea realizate de Auguste Bry.

Vizitatorii pot admira biroul folosit de personalul poştal în cadrul activităţilor complexe desfăşurate în oficiile poştale, de la documentaţia specifică domeniului poştal, la corespondenţă (scrisori, cărţi poştale). 'Dincolo de ştampilele, dispozitivele pentru imprimarea timbrelor seci, a registrelor vechi, a tocului cu cerneală, putem recompune oficiile din secolul XX şi putem vedea cum au evoluat comunicaţiile, privind Charta telegrafo-poştală compusă de Direcţiunea Generală a Telegrafelor şi Poştelor la 1873, care ilustra atât reţeaua poştală, pe cea telegrafică, precum şi reţeaua de cale ferată', precizează MNIR. O altă parte care aduce în prim-plan personalul poştal din urmă cu cinci decenii este reprezentată de numeroasele trofee de la competiţia sportivă Marşul Factorilor Poştali, care continuă să se desfăşoare şi astăzi. Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10,00-18,00.

sursă: AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel