Fizicianul Cristian Presură: „se spune că astronomul NASA care a văzut deja acea fotografie a izbucnit în lacrimi”. Pe 12 iulie vor fi publicate primele imagini ale noului telescop spațial James Webb

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Marți, 12 iulie 2022, vor fi difuzate primele imagini ale noului telescop spațial James Webb, eveniment comentat de fizicianul și cercetătorul român, Cristian Presură, pe pagina sa de Facebook.

Marți (12 iulie, n.red.) vor fi publicate primele imagini ale noului telescop spațial James Webb, anunță fizicianul și cercetătorul român Cristian Presură. „Până atunci, vom continua să ne certăm pe diferențele dintre noi și pe adevărul relativ al unuia sau altuia din triburile noastre. Marți însa, de la 17:30, ne conectăm cu toții pe pagina celor de la NASA, luăm un pahar de vin în mână și privim fotografia pe care ne-o va da James Webb: una a celor mai îndepărtate și mai vechi galaxii fotografiate vreodata de om, chiar și a celor fotografiate de Hubble în celebra poză Deep Hubble!” spune Cristian Presură. Acesta continuă cu o referire la astronomul care a început să plângă la vederea imaginilor respective.

„Se spune că astronomul NASA care a văzut deja acea fotografie a izbucnit în lacrimi. Chiar așa de sentimentali nu trebuie sa fim, dar ne putem privi în ochi și putem uita diferențele politice, religioase sau sportive. Pentru câteva minute vom fi uniți: membri ai unei civilizații care își priveste trecutul sau cu miliarde de ani în urmă. În plus, vom putea vedea și spectrul unei exoplanete la o rezoluție nemaîntâlnită până acum. Vom trăi câteva minute istorice. După aceste câteva momente magice, poate vom închina un pahar de vin că iată, noi am trecut pe lângă timp, dar Timpul nu a trecut indiferent pe lângă noi, fără să ne lase o amintire a măreției sale. Apoi, desigur, vom devia în contradicțiile veșnice ale diferențelor noastre și, dacă vom scapa nerăniți din atacurile directe sau cele de pe Facebook, vom avea o amintire plăcută înainte de culcare: totuși, trăim timpuri în care Cunoașterea își coboară crengile sale pentru a gusta și noi din fructele sale. Oare ce ar spune acum Pitagora și Aristotel?” încheie într-un mod filosofic într-o postare de pe pagina personală de Facebook fizicianul Cristian Presură. 

În aşteptarea primelor fotografii color de înaltă rezoluţie realizate de telescopul spaţial James Webb, care urmează să fie dezvăluite pe 12 iulie, NASA a publicat o imagine teaser, care scoate în evidenţă profunzimea Universului, informează joi AFP

Imaginea, rezultată din 72 de expuneri într-un interval de 32 de ore, a fost realizată de senzorul de ghidare fină al telescopului, instrumentul cu ajutorul căruia acest dispozitiv ultrasofisticat urmăreşte obiectele de interes şi să se focalizeze asupra lor. Este una dintre imaginile Universului cu cel mai mare grad de profunzime realizate vreodată, a comentat agenţia spaţială americană într-un comunicat. Imaginea oferă, potrivit NASA o previzualizare tentantă a ceea ce comunitatea ştiinţifică şi mii de amatori aşteaptă cu nerăbdare. Detalii despre imaginea „teaser” poți găsi chiar aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel