Fluorul: nivele foarte ridicate în apă asociate cu afecțiuni cognitive la copii

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursă foto: OpenAI
Sursă foto: OpenAI

Descoperă cum face fluorul probleme în rândul creierului.

Fluorul este unul dintre elementele mai abundente găsite în mod natural în apa de băut, iar niveluri de aproximativ 0.7mg pe litru au fost dovedite că reduc cariile dentare. Acesta este motivul pentru care unele țări adaugă fluor în apa de băut.

Cu toate acestea, adăugarea de fluor în apa potabilă este un subiect controversat. Există preocupări privind efectele potențial dăunătoare ale adăugării de fluor în apa și alimentația noastră. Oamenii de știință dezbatesc avantajele și dezavantajele fluorurării, iar pentru mulți dintre noi poate fi dificil să decidem ce înseamnă rezultatele științifice contradictorii pentru sănătatea noastră și a familiilor noastre.

Când oamenii de știință au revizuit toate dovezile privind legăturile dintre nivelurile ridicate de fluor și problemele neurologice, au descoperit că ar putea exista o deteriorare a capacității mentale pentru comunitățile care folosesc apă cu fluor peste valorile recomandate. Dar nu a fost posibil să se demonstreze că acesta cauzează direct tulburări neurologice.

Un nou studiu de la Universitatea Tulane din America adaugă la această dezbatere. El sugerează o legătură între nivelurile ridicate de fluor în apă și afectarea cognitivă la copii.

Studiul, publicat în jurnalul Neurotoxicology and Teratology, a fost bazat pe 74 de copii din Etiopia care au fost expuși la niveluri ridicate de fluor în apa de băut – având o medie de 7.6 miligrame pe litru. Aceasta este mult peste limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății de 1.5mg pe litru.

În Anglia, unele autorități locale ajustează nivelul de fluor la 1mg de fluor pe litru de apă. Și în SUA, cantitatea maximă permisă în apa de la robinet este de 4g pe litru de apă.

Niveluri mai ridicate de fluor sunt deja cunoscute pentru a păta dinții oamenilor și a cauza oase fragile (numite fluoroză). Acest ultim studiu a constatat că copiii care beau apă cu niveluri ridicate de fluor au avut performanțe mai slabe în teste concepute pentru a evalua învățarea nouă și memoria.

Comunitățile rurale din această parte a Etiopiei, precum și din alte țări în curs de dezvoltare, se bazează în mare parte pe apele subterane din surse acționate manual. Majoritatea familiilor din acest studiu au condiții de viață și cultură similare. Acest lucru a oferit cercetătorilor un cadru cu diferențe socioeconomice restricționate între copii, dar cu o gamă de fluor în aprovizionarea cu apă între 0.4 și 15.5mg pe litru.

Cercetătorii au testat memoria și învățarea nouă în două moduri. Copiilor li s-a cerut să facă trei desene din memorie și au lucrat cu programe pe computerele tabletă care testează modul în care creierul gestionează învățarea și memoria. Rezultatele testelor au fost apoi comparate cu nivelurile de fluor și alți potențiali contaminanți care influențează creierul, cum ar fi arsenicul și plumbul. Doar fluorul a fost substanțial peste nivelurile recomandate existente.

Graficele din lucrare arată că datele sunt împrăștiate și nu urmează o relație evidentă directă între fluorul din apa de băut și abilitățile copiilor.

După o analiză statistică detaliată și ajustări ale datelor pentru demografie, starea de sănătate și alte influențe probabile, au existat unele teste unde scorurile mai mici ar putea fi datorate efectelor fluorului asupra abilităților cognitive. Dar în general, majoritatea testelor nu au avut rezultate consistente, statistic semnificative.

Multe studii care explorează efectele de sănătate ale contaminanților naturali sau artificiali din mediu găsesc de asemenea că aceste relații nu sunt simple deoarece există atât de multe diferențe între oameni.

Articolul recent nu a găsit o asociere puternică între fluorul ridicat în apa de băut și abilitățile mentale ale copiilor cu vârste între cinci și 14 ani. Ei au găsit că concentrațiile ridicate de fluor ar putea contabiliza în jur de 5% din variabilitatea în abilitățile copiilor, dar majoritatea diferenței se datorează altor factori.

Ei sfătuiesc că studii avansate noi sunt urgent necesare pentru a înțelege mai bine legăturile între dezvoltarea mentală și expunerea la fluor de la naștere până la maturitate.

Având în vedere că aproape 180 de milioane de persoane la nivel mondial ar putea fi expuse la niveluri natural ridicate de fluor (mulți în Asia și Africa), mai multă știință este necesară pentru a stabili dacă există nivele prag la care fluorul afectează negativ sănătatea.

Vezi și Ce înseamnă să ai Pluto în casa I în harta natală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel