În Joia Mare se citește Evanghelia Cinei celei de Taină. Astăzi se vopsec ouăle!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
Pixabay.com
Pixabay.com

Joia Mare este o zi importantă din Săptămâna Patimilor. Iată ce rugăciune poți rosti astăzi și ce ai voie să faci!

Joia Mare este o zi bogată în ritualuri și obiceiuri respectate cu sfințenie de către români, mai ales în mediul rural. Se spune că în această zi se aprind focuri pentru a onora sufletele celor adormiți, care, conform tradiției, vin și se așează la streașina caselor. Din acest motiv, creștinii evită să măture, pentru a nu ridica praful care ar putea ajunge în gura celor decedați.

În Joia Patimilor, se evită spălatul hainelor, deoarece se crede că morților li se vor duce lături din rufele spălate, în loc de pomană. De asemenea, nu se oficiază parastase și nu se trag clopotele în biserică, ci se bate doar toaca. Tradiția spune că Joia Patimilor este ziua în care Iuda l-a sărutat pe Iisus, așa că oamenii care se întâlnesc trebuie să evite să se sărute, pentru a nu fi interpretat ca o trădare.

În această zi se dedică și înroșirii ouălor. Tradiția spune că ouăle vopsite nu se vor strica niciodată. Cei care se spală cu apa în care se află un ou roșu și un ban de argint se consideră că vor avea noroc tot anul.

Pilde din Evanghelii. Ce putem reține din parabolele Mântuitorului?

În sudul țării, fetele respectă cu strictețe tradiția de a face 12 noduri pe o ață, fiecare nod reprezintă câte o dorință. Atunci când dorințele li se împlinesc, ele dezleagă nodurile. De asemenea, își pun ața sub pernă și așteaptă să-și viseze alesul.

În Oltenia, tradiția implică aprinderea focurilor în curți sau la morminte încă de dimineață, simbolizând focul pe care l-au aprins slujitorii lui Caiafa pentru a se încălzi când Iuda l-a trădat pe Iisus.

Ce Denie se citește în Joia Mare?

În Sfânta Joi, se citește Evanghelia Cinei celei de Taină, atunci când Mântuitorul s-a adunat cu apostolii și le-a zis că Fiul Domnului va fi dat în mâinile oamenilor păcătoși, va fi batjocorit, va fi bătut, apoi va fi răstignit pe cruce, va muri pe cruce, iar a treia zi va învia. Tot aici, după cină, a avut loc spălarea picioarelor. Cu un lighean El merge la fiecare apostol și le spală picioarele, după care le șterge cu un prosop. După ce a terminat pe toți apostolii de spălat, le spune: „Ce v-am făcut eu vouă, să faceți și voi la fel, dacă vreți să fiți conducători, trebuie mai întâi să slujiți". Cina de Taină simbolizează jertfa de pe crucea Mântuitorului.

Rugăciunea puternică de rostit în Joia Mare

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre'.

Beneficiile uimitoare ale acatistelor. Cum pot credincioșii să ceară sprijinul divin?

Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele.

Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel