Inima și palpitațiile. Ce le produce și când ar fi bine să suni la 112

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Palpitațiile reprezintă conștientizarea bătăilor inimii. Activitatea cordului este în mod obișnuit imperceptibilă de către individ, dar există situații care pot schimba acest lucru. O tahicardie, adică peste 90 de bătăi pe minut, poate duce la percepția frecvenței rapide și poate declanșa alte simptome, spre exemplu anxietate, sau poate apărea chiar în contextul unei tulburări psihice, spre exemplu în atacul de panică. Mai multe detalii despre asta ne aduc colegii de la DC Medical mai jos. 

O bătaie prematură (extrasistolă) va perturba umplerea ventriculară și va genera o bătaie următoare mai viguroasă, care poate crea o senzație extrem de neplăcută.

O tulburare de ritm (de exemplu aritmie supraventriculară de tip flutter sau fibrilație atrială) poate da palpitații rapide, regulate sau neregulate. Fibrilația la debut poate fi destul de regulată, apoi de regulă face transmitere ventriculară variabilă. Flutterul cu bloc fix generează sistole ventriculare regulate.

Cei mai mulți dintre oameni experimentează palpitații cel puțin o dată în viață. La emoții, sistemul nervos simpatic suprastimulează inima direct și prin catecolamine circulante, crescându-i frecvența. La fel, la consum mare de cofeină, tutun sau alcool. Pot să apară contracții premature izolate, neplăcute, tot în context de stres, emoție, consum de substanțe excitante. Acestea nu pun probleme deosebite și de regulă trec de la sine, după eliminarea factorului declanșator.

O tahicardie sinusală trebuie investigată, pentru că poate ascunde o patologie tiroidiană, o formațiune abdominală secretantă de catecolamine, o formațiune cerebrală sau alte afecțiuni (a se include și cele din sfera psihiatrică).

Când trebuie să suni la 112

Atunci când există palpitații rapide regulate sau neregulate, cu stare de amețeală, cu respirație grea, cu transpirații, cu anxietate marcată, trebuie apelat imediat la medic/UPU.

Palpitațiile apărute pe fondul oboselii exagerate sunt semnale că ar trebui să o lăsăm mai ușor, să ne odihnim bine, să ne relaxăm, să avem mai multă grijă de noi. Cele apărute la emoții sunt pentru unii inerente și vor trece cu stingerea trigger-ului.

Un consult cardiologic riguros se impune în cazul celor care experimentează palpitații frecvente. Se vor face și analize de sânge, cu ionogramă extinsă, pentru a se vedea calciul, magneziul, potasiul, sodiul. Se va face electrocardiogramă și, la nevoie, monitorizare Holter EKG pe 24 de ore sau mai mult.

O viață echilibrată, cu exerciții fizice, cu alimentație diversificată, cu hidratare orală optimă, cu somn bun, cu un consult făcut (inclusiv o electrocardiogramă, este foarte importantă), cu evitarea... continuarea articolului pe DC Medical.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel