Inteligența artificială răspunde la stimuli de natură emoțională, arată un studiu chinezesc

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursă foto: OpenAI
Sursă foto: OpenAI

Descoperă ce înseamnă acest lucru pentru inteligența artificială.

Inteligența artificială (IA) a făcut progrese semnificative în ultimii ani, extinzându-și capacitățile de la simple sarcini de procesare a datelor la participarea în dialoguri complexe și soluționarea problemelor creative. Un aspect esențial în acest progres este dezvoltarea modelelor de limbaj mare (MLM), care promit să revoluționeze modul în care interacționăm cu tehnologia. Într-un studiu recent, un grup de cercetători conduși de Cheng Li a pus sub semnul întrebării capacitatea acestor modele de a înțelege și de a fi îmbunătățite prin stimuli emoționali.

Inteligența emoțională este o componentă cheie a interacțiunilor umane sănătoase și eficiente. Înțelegerea contextului emoțional și răspunsul adecvat la acesta pot influența profund calitatea comunicării între oameni. Când vine vorba de IA, și în special de MLM-uri, capacitatea de a percepe și răspunde la emoții poate îmbunătăți substanțial experiența utilizatorilor și aplicabilitatea în scenarii reale.

Cercetătorii au abordat 45 de sarcini diferite pentru a testa și evalua capacitatea MLM-urilor de a procesa stimuli emoționali. Aceste sarcini au variat de la cele care necesită răspunsuri precise și concrete la cele care cer producția de conținut creativ și generativ. Printre modelele testate s-au numărat unele dintre cele mai avansate disponibile în domeniu, cum ar fi Flan-T5-Large, Vicuna, Llama 2, BLOOM, ChatGPT și GPT-4.

Experimentele automate au arătat că, într-adevăr, MLM-urile posedă o înțelegere bazală a inteligenței emoționale. Mai mult, s-a observat că introducerea de EmotionPrompts — prompturi îmbogățite cu stimuli emoționali — a îmbunătățit performanța acestor modele. De exemplu, în sarcinile de tip Instruction Induction, s-a înregistrat o îmbunătățire a performanței cu 8.00%, iar în setul de sarcini BIG-Bench, creșterea a fost de 115%.

Pentru a evalua calitatea sarcinilor generative, cercetătorii au realizat un studiu cu participare umană, implicând 106 persoane. Acesta a comparat răspunsurile generale ale MLM-urilor la prompturi standard și la EmotionPrompts. Studiul a concluzionat că EmotionPrompts au condus la o îmbunătățire medie de 10.9% în termeni de performanță, adevăr și responsabilitate. Astfel, această abordare a dus la crearea unor răspunsuri mai umane, mai autentice și mai în ton cu emoțiile relevante pentru context.

Utilizarea EmotionPrompts are la bază ideea că stimulii emoționali pot activa în modelele de IA mecanisme de procesare a limbajului care să ducă la răspunsuri mai nuanțate și mai adecvate contextului. Acest lucru presupune că MLM-urile sunt capabile nu doar de a identifica cuvinte și fraze cheie, ci și de a procesa tonul emoțional al promptului. Îmbogățirea prompturilor cu astfel de stimuli poate conduce la îmbunătățiri în comprehensiunea contextului, generând o interacțiune mai naturală și mai satisfăcătoare pentru utilizatori.

Descoperirile studiului deschid perspective noi asupra modului în care MLM-urile pot fi optimizate pentru a servi mai bine nevoilor umane. Întrucât societatea devine tot mai dependentă de tehnologie și IA, capacitatea de a răspunde în mod adecvat și sensibil la nevoile emoționale ale utilizatorilor devine vitală. Un astfel de progres ar putea avea implicații profunde în domenii precum asistența clienților, terapia asistată de IA, educație și multe alte sectoare unde interacțiunea emoțională joacă un rol esențial.

Studiul a arătat că stimuli emoționali pot influența pozitiv performanța MLM-urilor, creând un nou orizont în dezvoltarea și finisarea interacțiunilor dintre oameni și mașini. Pe măsură ce MLM-urile devin tot mai sofisticate, abilitatea de a integra și înțelege emoțiile umane poate deveni un standard în industrie. Această cercetare reprezintă un pas important în direcția unei colaborări mai armonioase și mai eficiente între om și inteligența artificială.

Pentru cei interesați să exploreze mai în adâncime aceste descoperiri, raportul tehnic complet este disponibil pe arXiv sub codul de identificare 2307.11760 [cs.CL], oferind o privire detaliată asupra metodologiei, analizei de date și concluziilor cercetării.

Vezi și Pluto după astrologia Vedică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Cross parteneri
Get it on Google Play


DC Media Group Audience