Joia Albă din Săptămâna Luminată. Ce credințe populare românești se respectă astăzi?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Freepik.com
Freepik.com

Suntem în Săptămâna Luminată, despre care se spune că ar avea o simbolistică de ordin magic. Există o serie de "interdicții" care, dacă sunt respectate, pot aduce noroc și bogăție.

Învierea lui Hristos a adus multă bucurie creștinilor și a lăsat lumina să se revarse asupra vieții întregi și să biruiască moartea. La biserică se cântă cântece de slavă ale acestei mari minuni: „Învierea lui Hristos văzând, să ne închinăm Sfântului Domnului Iisus, Unuia celui fără de păcat. Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, şi sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o slăvim; că Tu eşti Dumnezeul nostru, afară de Tine pe altul nu ştim, numele Tău numim. Veniţi, toţi credincioşii, să ne închinăm sfintei Învierii lui Hristos. Că, iată, a venit, prin Cruce bucurie la toată lumea. Totdeauna binecuvântând pe Domnul, lăudăm Învierea Lui, că răstignire răbdând pentru noi, cu moartea pe moarte a stricat”.

Până la Sărbătoarea Înălțării Domnului nu se stă în genunchi în biserică. 

Săptămâna Albă sau Săptămâna Luminată este o săptămână în care se practică ritualuri pentru sănătate, dar și pentru bunul mers al gospodăriei. În continuare, trăim zile cu un puternic simbolism religios și ar fi minunat dacă am putea practica recunoștința față de toate miracolele care ne înconjoară. 

Practici magice în Săptămâna Albă:

În Joia Albă, adică prima zi de Joi după Sfintele Paști, femeile din comunitatea rurală românească spală cămășile pentru a le albi, însă, de regulă, există în continuare interdicția de a spăla. Cei văduvi nu fac nimic în această zi, o respectă pentru a putea să se recăsătorească cât mai rapid.Alți oameni nu lucrează nimic astăzi, în Joia Albă, pentru a putea să se păzească de rele și de necazuri. Ele țin această zi pentru a fi bărbații lor protejați atunci când pleacă la pădure după lemne.Totodată, în ultimele zile ale Săptămânii Albe nu se lucrează pentru a se feri de gândaci și alte insecte, dar și pentru sănătatea ochilor.

Având în vedere miracolul Învierii la care toți creștinii au fost martori și care a adus bucurie imensă în sufletele noastre, este o săptămână minunată pentru a fi recunoscători pentru tot ceea ce avem, pentru toate miracolele care ne înconjoară, pentru speranța vieții veșnice care ni s-a dat. 

Săptămâna luminată, astfel, debordează de o energie sacră ce ne-ar putea ajuta să medităm mai mult, să ne rugăm, să ne dezvoltăm intuiția și să ne gândim care este direcția noastră mai departe.

De pe DC News, aflăm și că: "Joia din Săptămâna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. „Joia Rea”, cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel sfinţită se varsă apoi în fântâna din curte.”

În Joia Albă se ține și un ritual al morților. Mai exact, o persoană trebuie să care 44 de găleți cu apă. Două lumânări se aprind la cele patru capete. Apa din găleți va deveni astfel sfințită și se varsă apoi în fântâna din curte pentru a aduce noroc.

Îți recomandăm și: AFIRMAȚII pozitive în așteptarea Lunii Noi în Berbec de pe 20 aprilie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel