Lansarea misiunii Artemis 1 spre Lună, anulată luni din cauza unei probleme tehnice

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Probleme tehnice la lansarea spre Lună a noii rachete gigantice dezvoltate de NASA.

Lansarea spre Lună a noii rachete gigantice dezvoltate de NASA a fost anulată luni din cauza unei probleme tehnice detectate la unul dintre motoarele principale ale vehiculului spaţial, a anunţat agenţia spaţială americană într-o transmisiune video în direct, amânând astfel, de facto, cu cel puţin câteva zile această misiune, informează AFP şi Reuters. Următoarea dată posibilă de lansare este vineri, 2 septembrie, apoi o nouă fereastră de lansare va exista pe 5 septembrie.

Însă problema tehnică înregistrată luni va trebui să fie mai întâi evaluată de echipele de ingineri de la NASA înainte de alegerea unei noi date, potrivit AFP.

Conform Reuters, numărătoarea inversă a fost oprită cu aproximativ 40 de minute înainte de lansare, care era programată la ora locală 08:33 (12:33 GMT) şi ar fi trebuit să aibă loc de la Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida. Agenţia spaţială americană a menţionat o problemă detectată la unul dintre motoarele principale ale rachetei, după ce inginerii de la NASA au început să umple rezervoarele vehiculului spaţial cu un carburant special, alcătuit din oxigen lichid răcit la temperaturi foarte joase şi hidrogen.

Racheta gigantică SLS (Space Launch System) a NASA, cea mai puternică din lume, ar fi trebuit să fie lansată luni, de la baza de la Cape Canaveral, într-o nouă misiune selenară, Artemis 1, desfăşurată de NASA la 50 de ani după misiunile Apollo care au dus primii astronauţi pe Lună. Artemis 1 este o misiune fără astronauţi la bord, realizată în scopul testării rachetei SLS şi a capsulei Orion ataşată acesteia, astfel încât zborurile cu echipaj uman să se desfăşoare în deplină securitate spre Lună începând cu 2024.

sursă: AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel