Legende și mituri despre eclipse demontate de NASA. Ce NU trebuie să credem?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Recomandari
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Există numeroase mituri despre eclipse! Aceste explicații mitice au reprezentat de fiecare dată încercarea oamenilor de a descrie ceea ce li se părea de neînțeles la aceste fenomene astrale. Dar cei de la NASA ne lămuresc!

Unii oameni aleg să formuleze propriile explicații pe care le cred corecte, în detrimentul celor de ordin științific. Dar acest lucru nu este deloc benefic. Iată care sunt cele mai cunoscute mituri despre eclipse!

MIT: Eclipsele totale de soare produc raze nocive care pot să provoace orbire

Acesta este primul mit cunoscut despre eclipsă. Ei bine, trebuie să știm că în timpul unei eclipse totale de soare, când discul lunii îl acoperă pe cel al soarelui, acea coroană strălucitoare emite doar radiații electromagnetice, chiar dacă uneori apare o nuanță verzuie. Însă, oamenii de știință au studiat vreme de secole acest tip de radiație. Pentru că este de un milion de ori mai slabă decât este lumina soarelui, nu există nimic în lumina coronală care ar putea să traverseze milioane de kilometri în spațiu, astfel încât să pătrundă atmosfera și să provoace orbire. 

MIT: Dacă ești însărcinată, nu ar trebui să urmărești o eclipsă, pentru că-i poate dăuna copilului

Legat de prima idee, se crede că radiațiile emise în timpul unei eclipse pot dăuna. NASA a demontat și acest mit, spunând că este o frică nejustificată în societatea modernă. Apare ideea că femeile gravide trebuie neapărat să stea în casă când sunt eclipse.  În fiecare secundă, corpul tău este lovit de trilioane de neutrini, indiferent dacă soarele se află deasupra sau sub orizont. Acesta este un efect complet inofensiv și nu v-ar dăuna dumneavoastră sau, dacă sunteți gravidă, fătului în curs de dezvoltare.

MIT: Eclipsele vor otrăvi orice mâncare care este pregătită în timpul sau după acest fenomen

Legat de ideea falsă a razelor solare dăunătoare este aceea că în timpul unei eclipse totale de soare, se produce un fel de radiație care vă va dăuna alimentelor. Dacă ar fi așa, aceleași radiații ar dăuna alimentelor din cămară sau culturilor de pe câmp. Dacă cineva este otrăvit accidental cu salată de cartofi în timpul unei eclipse, unii ar putea argumenta că evenimentul a fost legat de eclipsa în sine, chiar dacă alte sute de persoane din aceeași locație nu au fost deloc afectate.

MIT: Eclipsele de soare sunt un semn al unui eveniment ceresc excepțional care are loc în timp și spațiu.

De fapt, pentru că pot fi prezise matematic de-a lungul a mii de ani, eclipsele de soare sunt o reafirmare că există o regularitate sublimă a ceasului în univers, așa cum a precizat Isaac Newton în urmă cu peste 300 de ani.

MIT: Eclipsele de soare care au loc la șase luni după ziua ta de naștere, sau chiar de ziua ta, sunt un semn de sănătate precară iminentă.

Fals!!! Nu există nicio relație fizică între o eclipsă totală de soare și sănătatea ta, la fel cum nu există o relație între sănătatea ta și o lună nouă. Printre un eșantion aleatoriu de oameni, s-ar putea să gășiți astfel de corelații din când în când, dar acestea sunt depășite numeric de toate celelalte ocazii în care sănătatea ta a fost excelentă sau măcar bună.

Sursă de informare: eclipse2017.nasa.gov 

Vezi și: Cele mai populare întrebări despre planeta Venus. Tu știi să răspunzi?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel