10 lucururi fascinate despre România. Tu le știai?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

România are multe lucruri fascinante, despre care merită să vorbim. Iată câteva din ele!

1. România are cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa

Nu știi care este? Pe malul Dunării, sculptată în piatră, găsim statuia fostului domnitor dac, dar și strămoș al românilor, Decebal. Această statuie a fost realizată de către 12 alpiniști-sculptori, pe o perioadă de 10 ani. Are o înălțime de 55 de metri și se remarcă printr-o arhitectură deosebită.

2. În România s-a născut creatorul aparatului de cafea

Cu siguranță, ai auzit deja de cafeaua celebră Illy. Cea mai mare majoritate a italienilor spune că băutura numită espresso este parte din moștenirea lor națională. Cu toate acestea, puțini știu că Francesco Illy, creatorul aparatului automat de cafea espresso cu abur, s-a născut în orașul Timișoara. Abia apoi s-a mutat în Italia, unde și-a deschis celebra afacere cunoscută și astăzi, Illy Caffe.

3. În România găsim și "satul rotund"

Un sat rotund se găsește în Vestul României! 

Un sat rotund se află în vestul României. Charlottenburg, singurul sat rotund din țară este situat în Banat, la 50 de km distanță de Timișoara, fiind construit în secolul al XVIII-lea de către șvabi și coloniști germani care s-au stabilit în țara noastră. Cercul perfect de case, grajduri și hambare este ridicat în mod simetric, toate casele având aceeași distanță între ele și fiind poziționate la aceeași înălțime.

4. România are cel mai mare număr de urși bruni

Aproximativ 6.000 de urși bruni se găsesc în Carpații României, dintr-un total de 200.000 de urși bruni din întreaga lume, formând cea mai mare populație din Europa, în afara Rusiei.

5. A doua clădire ca mărime din lume se află în România, în București

Depășit doar de Pentagon, Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume. Simbol al megalomaniei lui Nicolae Ceaușescu, clădirea are 240 de metri lungime, 270 de metri lățime și 86 de metri înălțime. Palatul este construit pe 12 etaje, monumentul are 1.100 de camere. Conform Guinness World Records, este și cea mai grea clădire de pe planetă.

6. În România, avem un cimitir vesel, neobișnuit!

Cimitirul Vesel este situat în satul Săpânța și este cu siguranță inedit. O creație a artistului popular local Stan Ioan Pătraș, cimitirul expune cruci pictate împodobite cu epitafuri satirice, dezvăluind mesajul defunctului pentru lumea vie. Această atitudine veselă față de moarte vine de la daci, strămoșii românilor, care credeau că moartea este doar o trecere către o viață mai bună.

7. Cel mai bun drum pentru condus din lume este… în România!

Gazda Top Gear, Jeremy Clarkson, a declarat că Drumul Transfăgărășan din România este „cel mai bun drum de condus din lume”. Întinzându-se pe peste 90 de kilometri, străbătând Munții Făgăraș, Transfăgărășanul este plin de viraje. Priveliștile devin din ce în ce mai spectaculoase pe măsură ce urcăm, vârful fiind la 2.134 de metri.

8. O cascadă unică este ascunsă în Carpații României

Cascada Bigăr situată în Munții Aninei a fost inclusă în topul „Cascadelor unice din întreaga lume” al Geografiei Mondiale, datorită modului ciudat în care apă cade în pârâie minuscule, peste stâncile acoperite cu mușchi.

9. Există un sat întreg expus într-un muzeu!

Muzeul Civilizației Populare Astra este un muzeu în aer liber situat lângă Sibiu, care prezintă peste 300 de case tradiționale, mori de apă, mori de vânt, grajduri și hambare, oferind vizitatorilor senzația de rătăcire într-un loc tradițional. Muzeul în aer liber este al doilea că mărime din lume.

10. Cea mai mare biserică gotică este în România

Biserica Neagră din Brașov este de neegalat în Europa de Est, fiind cea mai mare biserică gotică dintre Viena și Istanbul. Parțial distrusă de incendiul din 1689, zidurile bisericii s-au întunecat și astfel biserica și-a primit acest nume. În interior, puteți admira cea mai mare colecție de covoare orientale din Europa.

Vezi și: Sugestii simple pentru o viață mai bună. La ce putem să apelăm, indiferent de vârstă?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel