Muzeul Satului, cel mai de seamă reprezentant al diplomaţiei culturale româneşti. De ce nu va dispărea satul românesc?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa foto: pagina personală de Facebook Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"
Sursa foto: pagina personală de Facebook Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"

Ministrul Culturii a participat la deschiderea seriei de evenimente Zilele Muzeului Satului, care se va desfăşura în perioada 10 - 17 mai, consacrată împlinirii a 87 de ani de la înfiinţare.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat miercuri că Muzeul Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti' este cel mai de seamă reprezentant al diplomaţiei culturale româneşti, vizitarea instituţiei nelipsind din agenda niciunui turist străin.

'Este o permanentă luptă cu ceea ce înseamnă conservarea, păstrarea şi ducerea mai departe a Muzeului Satului. Este o mare parte de suflet românesc aici şi sunt fericit să văd că acest suflet românesc este îmbogăţit în fiecare an cu noi clădiri, cu noi construcţii, cu noi evenimente.

Oamenii din toată lumea vin aici, nu există, cred, în agenda niciunui turist străin să lipsească Muzeul Satului. Este cel cel mai de seamă reprezentant al diplomaţiei culturale româneşti, neavând neapărat în fişa postului aşa ceva, dar este o o chestiune care vine de la sine.

Şi mă bucur că de 87 de ani avem acest muzeu şi mi-aş dori să dureze acest muzeu cât va dura satul românesc, adică o veşnicie', a declarat Romaşcanu, la Muzeul Satului.

Managerul instituţiei, Paula Popoiu, a evidenţiat cu acest prilej că menirea muzeului este aceea de a duce mai departe munca Şcolii Sociologice de la Bucureşti, al cărui mentor, Dimitrie Gusti, a ctitorit Muzeul Satului, care azi îi poartă numele.

Ce a rămas în urma Şcolii Sociologice de la Bucureşti şi a efortului făcut de aceşti oameni extraordinari ai perioadei interbelice este Muzeul Satului. Poate nimeni dintre savanţii Şcolii nu s-a gândit că tocmai Muzeul Satului va reprezenta şi va duce mai departe munca acesteia', a spus Popoiu.

Ea a subliniat că satul românesc nu va dispărea. (Satul n.r.) nu poate să dispară pentru simplul motiv că Muzeul Satului din Bucureşti şi încă 19 muzee ale satului din toată ţară sunt 'cutiile de aur' în care păstrăm dovezile identităţii noastre: satul românesc. Muzeul Satului este o frescă a timpului, dar este foarte clar şi un muzeu viu, (...) în continuă mişcare, în continuă efervescenţă.

Şi pentru acest lucru, Muzeul Satului are 900.000 de vizitatori pe an', a mai spus Paula Popoiu. În cadrul evenimentului, la care a fost prezentă o nepoată a lui Gheorghe Focşa, cuvinte de salut au mai transmis consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, reprezentanţi ai Guvernului, acad. Sabina Ispas, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, Ciprian Olinici, director general al televiziunii Trinitas TV, Georgeta Stoica, fostă directoare a Muzeului Satului.

Tot miercuri, în Sala Foaier H. H. Stahl va fi vernisată expoziţia 'Cămaşa cu altiţă în Patrimoniul UNESCO', reunind peste 100 de piese de patrimoniu din colecţiile muzeului.

Deschisă de Ziua Regalităţii, expoziţia se doreşte un omagiu adus Reginei Maria, cea care a iubit şi promovat atât de mult costumul tradiţional românesc autentic.

Manifestările aniversare, care vor mai include vernisaje, lansări de carte, spectacole de muzică tradiţională românească şi un târg al meşterilor populari, se vor încheia în data de 17 mai, cu deschiderea expoziţiei '120 de ani de la naşterea lui Gheorghe Focşa', dedicată marelui etnograf şi director al Muzeului Satului timp de peste 40 de ani, urmată de un moment artistic.

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel