NASA și Boeing speră la primul zbor Starliner cu echipaj uman în luna iulie a acestui an

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Freepik.com
Freepik.com

Primul zbor cu echipaj uman al capsulei Starliner ar putea avea loc în iulie, speră NASA şi Boeing.

Lansarea primului zbor cu echipaj uman al capsulei Boeing Starliner către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) ar urma să aibă loc în luna iulie, după mai multe amânări, au anunţat miercuri gigantul aeronautic american şi agenţia spaţială NASA, transmite joi AFP.

Misiunea CST-100 Starliner nu va avea loc înainte de 21 iulie, au afirmat responsabili din cadrul ambelor entităţi.

'Am discutat şi am decis că cea mai bună tentativă de lansare nu avea loc până la 21 iulie' pentru zborul test cu echipaj uman, a declarat presei Steve Stich, coordonatorul programului comercial al NASA pentru zboruri spaţiale cu echipaj uman.

Agenţia spaţială americană intenţionează să dispună de un al doilea mijloc de transport către ISS pentru astronauţii săi, pe lângă capsula SpaceX operaţională în prezent.

Însă, Boeing a suferit o serie de eşecuri care i-au întârziat semnificativ programul, printre acestea numărându-se un zbor de test ratat în 2019.

Compania a reuşit în cele din urmă în mai 2022 să ajungă pentru prima dată la ISS - fără echipaj la bord. Boeing a sperat apoi să poată efectua primul său zbor cu echipaj în 2022, însă acesta a fost amânat mai întâi în februarie 2023, apoi în aprilie. 'Suntem destul de încrezători în acea dată' de 21 iulie, a declarat Mark Nappi, coordonatorul programul Starliner la Boeing.

Potrivit lui Steve Stich, este nevoie de mai mult timp pentru certificarea sistemului de paraşute conceput pentru aducerea în siguranţă a astronauţilor şi a capsulei pe Pământ. Un test efectuat la sol al paraşutelor urmează să fie efectuat în mai. Capsula Starliner va transporta doi astronauţi NASA, Barry Wilmore şi Sunita Williams, la bordul ISS unde ar urma să stea cel puţin opt zile.

Lansarea va avea loc cu ajutorul unei rachete Atlas V de la baza din Cape Canaveral, Florida. Dacă misiunea va avea succes, capsula Boeing va putea, în sfârşit, să fie certificată şi să îşi înceapă zborurile operaţionale, la o dată care nu a fost încă stabilită.

NASA a semnat contracte cu preţ fix atât cu SpaceX (2,6 miliarde de dolari) cât şi cu Boeing (4,2 miliarde de dolari) în 2014.

Folosind două companii, agenţia spaţială doreşte să îşi diversifice opţiunile, pentru a nu mai risca niciodată să rămână fără mijloace de transport americane. Până la SpaceX, NASA a fost nevoită să plătească pentru locurile ocupate de astronauţii americani în navetele ruseşti Soiuz.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel