ONU: Poluarea provoacă un mai multe DECESE decât pandemia de COVID-19

astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Stiri
ONU: Poluarea provoacă un mai multe DECESE decât pandemia de COVID-19 (sursa foto: S. / Unsplash)
ONU: Poluarea provoacă un mai multe DECESE decât pandemia de COVID-19 (sursa foto: S. / Unsplash)

Poluarea produsă de state şi companii provoacă mai multe decese la nivel global decât pandemia de COVID-19, se arată într-un raport de mediu al ONU publicat marţi, cerând o "acţiune imediată şi ambiţioasă" pentru a interzice unele substanţe chimice toxice, relatează Reuters citat de Agerpres.

Potrivit raportului, poluarea cu pesticide, materiale plastice şi deşeuri electronice provoacă încălcări pe scară largă ale drepturilor omului, precum şi cel puţin 9 milioane de decese premature pe an, iar această problemă este în mare măsură ignorată.

Pandemia de COVID-19 a provocat aproape 5,9 milioane de decese, conform datelor Worldometer.

"Abordările actuale pentru gestionarea riscurilor reprezentate de poluare şi substanţele toxice eşuează în mod clar, rezultând în încălcări la scară largă ale dreptului la un mediu curat, sănătos şi durabil", scrie autorul raportului, David Boyd, raportor special al ONU.

Citeşte şi: Râurile din întreaga LUME, poluate cu produse farmaceutice

Documentul urmează să fie prezentat luna viitoare la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care a declarat un mediu curat ca fiind un drept al omului.

Raportul, postat marţi pe site-ul Consiliului, solicită interzicerea polifluoroalchilului şi perfluoroalchilului, substanţe chimice utilizate în produsele de uz casnic, precum vasele anti-aderente pentru gătit, care favorizează apariţia cancerului şi sunt considerate "substanţe chimice pentru totdeauna" pentru că nu se descompun în mod natural.

Citeşte şi: POLUARE: Plasticul prezent pe Pământ depăşeşte de PATRU ori biomasa tuturor animalelor vii

Documentul recomandă, de asemenea, curăţarea zonelor poluate şi, în cazuri extreme, chiar posibila relocare a comunităţilor afectate - multe dintre ele sărace, marginalizate şi indigene - din aşa-numitele "zone de sacrificiu".

Termenul, folosit iniţial pentru a descrie zonele de testare nucleară, a fost utilizat în raport pentru a include orice locaţie contaminată puternic sau devenită nelocuibilă din cauza schimbărilor climatice.

Citeşte şi: Paris. Radare de zgomot pentru reducerea poluării fonice

Cum afectează poluarea atmosferică funcţiile cognitive

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Queensland (UQ), Australia, şi de la Universitatea Carnegie Mellon, Statele Unite, a constatat că expunerea la poluarea atmosferică are un impact negativ asupra capacităţii şi funcţionării creierului uman.

Studiul, publicat în cadrul unei serii în jurnalul National Bureau of Economic Research (NBER), a fost bazat pe date de la peste 100.000 de persoane care au folosit aplicaţia pentru telefoane mobile Luminosity, destinată stimulării creierului, informaţii asociate ulterior cu cele referitoare la calitatea aerului din zona participanţilor. Astfel, a fost măsurată capacitatea de gândire a adulţilor expuşi la diferite niveluri de poluare a aerului cu particule fine (PM2,5).

Am constatat că expunerea la niveluri uşor ridicate de PM2,5 a determinat un jucător să scadă cu aproape şase puncte pe o scară de 100 de puncte, a declarat cercetătoarea principală Andrea La Nauze din cadrul UQ.

Citeşte mai departe...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel