Paris. Radare de zgomot pentru reducerea poluării fonice

astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Externe
Paris. Radare de zgomot pentru reducerea poluării fonice (sursa foto: Jeevan Jose / Unsplash)
Paris. Radare de zgomot pentru reducerea poluării fonice (sursa foto: Jeevan Jose / Unsplash)

Parisul a inaugurat primul său radar de zgomot, luni, în cadrul unui plan de sancţionare a conducătorilor de motociclete şi alte vehicule zgomotoase din unul dintre cele mai gălăgioase oraşe din Europa, informează Reuters citat de Agerpres.

Oraşul a instalat, pe un stâlp de iluminat stradal din arondismentul 20 din estul Parisului, primul radar de zgomot care este capabil să măsoare nivelul de zgomot produs de autovehiculele aflate în mişcare şi să le identifice după plăcuţa de înmatriculare.

"Prea mult zgomot îi îmbolnăveşte pe oameni. Pentru sănătatea noastră şi pentru calitatea vieţii... scopul acestui prim radar sonor este acela de a emite automat amenzi pentru autovehicule care produc prea mult zgomot", a declarat viceprimarul Parisului, David Belliard, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Citeşte şi: ONU: Poluarea provoacă un mai multe DECESE decât pandemia de COVID-19

În următoarele câteva luni, oraşul va testa dacă radarul poate să identifice fără ambiguităţi plăcuţele de înmatriculare ale motocicletelor sau maşinilor care produc zgomot, iar ulterior echipamentul va trebui să fie aprobat oficial de autorităţi, până la sfârşitul anului 2022.

Deocamdată nu vor fi emise amenzi, însă Parisul intenţionează să înceapă aplicarea sancţiunilor de la începutul anului 2023, în timp ce guvernul va instala mai multe radare de zgomot în alte oraşe din Franţa şi va testa procedurile pentru automatizarea amenzilor, în conformitate cu o lege a mobilităţii din 2019.

Citeşte şi: Râurile din întreaga LUME, poluate cu produse farmaceutice

Potrivit legislaţiei existente, autorităţile pot deja să sancţioneze proprietarii de autovehicule zgomotoase, însă poliţia trebuie să deţină echipamentul necesar şi să-i prindă pe şoferi în flagrant. Noul sistem va funcţiona ca un radar de viteză, cu amenzi automate. "Problema este că poliţia are adesea alte lucruri de făcut", a declarat Fanny Mietlicki, directoarea agenţiei Bruitparif, iniţiatoarea tehnologiei radarului de zgomot.

Alte radare de zgomot au fost deja instalate în regiunea Ile-de-France din jurul Parisului şi în oraşele Nisa şi Lion, începând de la sfârşitul lunii ianuarie. Marţi, un al doilea radar de zgomot va fi instalat în vestul Parisului.

Citeşte şi: POLUARE: Plasticul prezent pe Pământ depăşeşte de PATRU ori biomasa tuturor animalelor vii

Un studiu din decembrie 2021 realizat de Money.co.uk, bazat pe date de la Agenţia Europeană de Mediu, a arătat că Parisul era unul dintre cele mai gălăgioase oraşe din Europa, peste 5,5 milioane de persoane fiind expuse la zgomot din trafic, la 55 de decibeli sau mai mult, comparativ cu 2,6 milioane de persoane la Londra şi 1,7 milioane la Viena şi Roma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel