Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe milioane de ani o planetă blândă, asemănătoare Terrei.
Roverul chinez Zhurong a adus noi dovezi privind existența unui ocean pe Marte acum miliarde de ani, sugerând că „Planeta Roșie” a fost cândva un loc mult diferit de peisajul arid și sterp de astăzi, relatează Reuters.
În 2021, Zhurong a ajuns în regiunea Utopia Planitia, o vastă câmpie situată în emisfera nordică a planetei, unde a analizat rocile marțiene. Aceste date, coroborate cu observațiile din orbită realizate de sondele Tianwen-1 Orbiter și Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA, au identificat elemente geologice ce par a indica o veche linie de coastă.
Cercetătorii au observat structuri precum jgheaburi și canale de sedimente, alături de vulcani de noroi, sugerând prezența unui mediu marin variat, cu adâncimi diferite.
Potrivit lui Bo Wu, cercetător în științe planetare la Universitatea Politehnică din Hong Kong și autor principal al studiului publicat în Scientific Reports, această mare întindere de apă s-ar fi format în urmă cu circa 3,68 miliarde de ani, când suprafața oceanului ar fi fost înghețată într-un interval geologic scurt. Aceasta ar fi dispărut complet cu aproximativ 3,42 miliarde de ani în urmă.
Structurile stratificate ale depozitelor sedimentare indică faptul că apa a fost sedimentată intens, a explicat Sergey Krasilnikov, coautor al studiului. Aceste descoperiri oferă dovezi suplimentare pentru teoria unui ocean antic pe Marte și conturează un scenariu posibil al evoluției sale, după cum a afirmat Bo Wu.
Oceanele sunt considerate esențiale pentru apariția vieții, iar un astfel de peisaj marțian sugerează că, la un moment dat, planeta ar fi putut susține forme de viață microbiană, mai ales în perioada în care avea o atmosferă densă și caldă, a completat Krasilnikov.
Roverul Zhurong, numit după zeul focului din mitologia chineză, a fost lansat pe Marte în mai 2021 și a funcționat timp de un an, înainte de a intra în hibernare din cauza acumulării de praf și nisip. Deși durata sa operațională inițială era de doar trei luni, Zhurong a depășit așteptările echipei de proiectare.
Între timp, oamenii de știință continuă să caute răspunsuri despre soarta apei care a dominat cândva suprafața marțiană. Un alt studiu recent, bazat pe datele seismice colectate de modulul NASA InSight, a sugerat existența unui posibil rezervor de apă lichidă adânc sub scoarța marțiană, prins printre roci fracturate de origine vulcanică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News