PATRU semne că te critici prea aspru. Cum poți impiedica o gândire negativă despre propria persoană?

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Wellness
Pixabay.com
Pixabay.com

Vocea interioară este menită să fie aliatul tău. Dar ce se întâmplă atunci când aceasta are un ton crud? Iată semnele că ești prea critic cu tine însuți!

O voce interioară crudă poate afecta sănătatea ta mentală fără să îți dai seama, conform psihologilor. Vorbitul negativ despre sine poate agrava depresia și anxietatea și poate cauza o stimă de sine scăzută. Devenind conștient de gândurile dăunătoare și învățând să fii mai blând cu tine însuți, poți evita aceste efecte negative și poți deveni o persoană mai fericită și mai sănătoasă. 
Iată cinci semne că te judeci prea aspru!

  1. Personalizarea. Se produce atunci când treci pe lângă un grup de oameni care râd și automat crezi că râd de tine, chiar dacă nu o făceau. Dacă te acuzi pe tine pentru lucruri care probabil nu au nicio legătură cu tine, acesta este un semn că vocea ta interioară este crudă. Este un tip comun de vorbire negativă despre sine. Dacă descoperi că personalizezi mult, un consilier recomandă să te oprești și să te întrebi dacă este rațional să te acuzi pe tine sau dacă există o altă modalitate de a interpreta situația. Mai degrabă, oamenii râdeau de o glumă spusă de cineva, nu de tine. Asigură-te că iei în considerare toate posibilitățile înainte de a interioriza credințe negative.
  2. Absolutismul. De exemplu, atunci când primești o notă slabă la o temă și îți spui: "Sunt incompetent, niciodată nu voi reuși la școală, de ce mă mai chinui?" Afirmațiile de genul acesta sunt exemple de dialog interior negativ care poate afecta sănătatea ta mentală. Fii atent la limbajul absolut, cum ar fi "Întotdeauna eșuez" sau "Niciodată nu voi fi bun la asta". Dacă gândurile tale sună astfel, este un semn că vocea ta interioară este crudă. Încearcă să te prinzi în momentul în care observi dialog interior dăunător și înlocuiește-l cu unul mai blând.
  3. Consecvența. Te judeci tot timpul și fără să îți oferi o pauză? A avea o gândire critică despre tine din când în când este normal. Dar atunci când vocea ta interioară este constant negativă, devine o problemă și poate fi dăunătoare.
  4. Furtul succesului tău. O voce interioară crudă micșorează realizările tale. Dacă ai o prezentare la muncă și merge bine, vocea ta interioară ar putea spune: "Sigur, ai făcut o treabă bună, dar nu ești pregătit pentru întâlnirea cu șeful de mâine". Concentrarea asupra lucrurilor rele te poate împiedica să te bucuri de lucrurile bune. Gândește-te de ce există aceste critici interioare. Conștientizarea acestui lucru și cunoașterea motivului pentru care faci asta este primul pas către îmbunătățirea dialogului interior.

Te simți ignorat în mod constant? Află cele CINCI obiceiuri inconștiente care îndepărtează oamenii

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel