Pericolul sucurilor de fructe. Ce recomandă specialiștii

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Sucurile de fructe sunt sănătoase, dacă sunt consumate fără zahăr. Georgiana Benea, expert în boli metabolice şi nutriţie, a explicat la Sfat de Sănătate de la Antena 3 când devin sucurile de fructe periculoase. Sucurile de fructe conțin multe calorii. 

„Se spune că mesele din fructe sunt sănătatea la pahar. Este adevărat, dar cu o mare mențiune. Contează foarte mult cantitatea pe care o consumăm. Într-un pahar de fresh, avem foarte multe calorii, mai multe calorii decât fructul. Fructoza este zahărul natural care se regăsește în fructe.

Mare parte din coaja și pulpa fructului rămân în storcător. Acestea sunt de fapt fibrele care fac diferența dintre un carbohidrat simplu și un carbohidrat complex. Fructul bogat în fibre este un carbohidrat complex care se absoarbe lent și nu stimulează secreția pancreatică masivă de insulină, fiind un hormon care favorizează depunerea grăsimilor, blochează arterele acestuia şi duce la creşterea în greutate”, a spus Georgiana Bernea, citată de colegii de la DC Medical.

Specialiștii ne recomandă să consumăm fructele ca atare. 

„Fructele diferă în funcție de cantitatea de zahăr pe care o au, de indicele glicemic. Gândiți-vă că într-un pahar de fresh de portocale avem trei, patru portocale. Este foarte ușor să-l consumăm, dar, dacă am consuma dintr-o dată, una câte una, ne este destul de dificil.

Mai bine să consumăm fructul ca atare, decât sucul din fructe. Într-un fresh de fructe, optați pentru fructe care sunt mai sărace în calorii și în carbohidrați. Cu cât diminuați numărul de fructe pe care le adăugați într-un fresh, cu atât aveți mai puține calorii și mai puțin zahăr. Puneți mai multe fructe şi automat crește și cantitatea de calorii și cantitatea de zahăr”, a mai explicat Georgiana Benea.

Expertul în boli metabolice și nutriție a explicat care este diferența între un smoothie și un fresh. 

„Smoothie-urile sunt ideale într-o dietă și au un efect putermic, energizant. Ele trebuie consumate proaspete pentru că, în caz contrar, își pierd proprietățile nutritive. Este o băutură versatilă.

Poate fi alcătuită din diverse fructe și legume. Este de preferat să folosim smoothie-uri de legume și nu din fructe. Diferența dintre smoothie-uri şi fresh-uri de fructe este cantitatea de fibre. În smoothie avem și partea de pulpă și de coajă.

Pentru a putea prepara un smoothie, putem folosi legume sau verdețuri, precum spanac, castravete, țelină, salată, pătrunjel. Ingredientul lichid poate fi un lapte degresat sau semi-degresat, lapte de migdale, de ovăz, chefir, apă de cocos sau pur și simplu apă. Ca și fructe, puteți opta pentru fructe de pădure afine, mure, mere, ananas, fructe înghețate, kiwi sau semințe.

În cazul îndulcitorilor, este recomandat să evităm adaosul de îndulcitori, dar se poate adăuga siropul de agave. Nu crește glicemia la fel de rapid precum zahărul. O altă alternativă poate şi mierea”, a mai explicat Georgiana Benea. 

Citiți articolul complet pe DC Medical.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel